Hrabalova chata se otevře veřejnosti. Podívejte se, kde se zrodily Slavnosti sněženek

Hrabalova chata se otevře veřejnosti. Podívejte se, kde se zrodily Slavnosti sněženek
Cílem kraje je otevřít místo veřejnosti a vybudovat tu expozici, připomínající spisovatelův život, dílo i vztah k rekreační osadě Kersko (na snímku Bohumil Hrabal u své chaty v roce 1994).
Bohumil Hrabal na zahradě u své chaty, 90.léta.
Bohumil Hrabal v Kersku, 70. léta minulého století.
Chatu v Kersku koupili manželé Hrabalovi v roce 1965. Protože neměli děti, spisovatel ji odkázal sousedům (na snímku Bohumil Hrabal ve své chatě v roce 1994).
Foto: Libor Fojtík
Dan Poláček Libor Fojtík ČTK Dan Poláček, Libor Fojtík, ČTK
Aktualizováno 28. 3. 2023 12:10
Nová expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku by se měla otevřít v březnu 2024, kdy si připomeneme 110. výročí spisovatelova narození. Středočeský kraj chatu, kde Hrabal napsal většinu svých knih, před dvěma lety koupil a připravuje v ní stálou výstavu, která připomene spisovatelův život a tvorbu.

Krajští radní v polovině března jmenovali jedenáctičlennou odbornou radu, která s přípravou pomůže. Kromě architektů je v ní starosta obce Hradištko nebo ředitel Památníku národního písemnictví, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

Do chaty by se měla po opravách přemístit část stálé expozice Bohumila Hrabala, kterou spravuje Vlastivědné muzeum v Nymburce. "Abychom přiblížili širší kontext Hrabalova díla, je nutné propojit chystanou expozici s okolním regionem. Odborná rada složená jak z architektů a znalců díla Bohumila Hrabala, tak i ze zástupců místního prostředí nám pomůže vytvořit expoziční celek, který bude ve všech ohledech odrážet unikátnost díla i osobnost Bohumila Hrabala, jehož věhlas dalece přesahuje hranice naší republiky," uvedl krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Václav Švenda (Spojenci).

Členy rady jsou architekti, odborníci na provoz takzvaných hausmuzeí a znalci Hrabalova díla. Je mezi nimi o starosta Hradištka, pod které osada Kersko spadá, Vlastimil Šesták. Odborná rada má zůstat aktivní i po zahájení provozu. "I nadále bude posuzovat návrhy odborné i laické veřejnosti na úpravu provozního režimu, bude mít podstatný poradní hlas pro další prezentaci Hrabalovy chaty, účast ve společenstvích obdobně významných objektů a bude se vyjadřovat také k případným zásahům do objektu samého nebo do jeho infrastruktury," doplnil Švenda.

Chatu, kde spisovatel zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih, koupil Středočeský kraj na konci roku 2021 za téměř deset milionů korun. Spravuje ji Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které dlouhodobě spravuje stálou expozici Bohumila Hrabala. Expozice by se měla otevřít na konci března 2024 při příležitosti 110 let od spisovatelova narození. Hrabal se narodil 28. března 1914 a zemřel 3. února 1997. Před smrtí daroval chatu synovi svého souseda, který v ní dostavěl koupelnu a kuchyň. Chatu už kraj loni veřejnosti třikrát výjimečně zpřístupnil.

 

Právě se děje

Další zprávy