Sledujte ŽIVĚ: Budoucí ministr zdravotnictví Válek se setkal se Zemanem. Mluvili o covidu?

Poslanec za TOP 09 a lékař Vlastimil Válek

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Za prezidentem Milošem Zemanem v pátek přijel na lánský zámek kandidát na ministra zdravotnictví v nové vládě Vlastimil Válek z TOP 09. Prezidentovi končí izolace kvůli nákaze koronavirem, od Válka ho však ještě dělilo plexisklo. Mluvili spolu o tom, jak budou řešit pandemii koronaviru v Česku? Válkovo vyjádření po jednání s prezidentem sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě přímo v tomto článku. Začátek je plánovaný na 11:30.

S Válkem prezident zřejmě probíral návrhy vlády na další řešení epidemie covidu. V koaličním programu nová vláda zmiňuje také změny v systému veřejného zdravotního pojištění. Plánuje pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která tvoří asi třetinu příjmů veřejného zdravotního pojištění.

Budoucí kabinet chce také umožnit připojištění na v současné době z pojištění nehrazenou zdravotní péči nebo zavést úhrady nemocnicím za diagnózu místo současné úhrady podle počtu zdravotních výkonů z předchozích let. Úhrady by se pak neměly plánovat meziročně jako dosud, ale na tři roky.

Původně měl být Válek posledním z ministrů, které prezident v abecedním pořádku přijímal. Zatím se ale nemohl setkat s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který měl těsně před schůzkou s prezidentem pozitivní test. Hrad zatím neoznámil, kdy bude případný náhradní termín setkání s Nekulou. Místo něj by měl resort dočasně vést budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který tak bude mít na starosti dvě ministerstva.

V pondělí by se měl prezident znovu setkat s Fialou. Ten už ohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Výhrady má prezident podle médií ke kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti).

Válkovo vyjádření po jednání s prezidentem sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě přímo v tomto článku. Začátek je plánovaný na 11:30.

Tagy: