Hlavní obsah

Británie hlásí rekordní počet nových případů nákazy koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii za posledních 24 hodin registrovali 78 610 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters. Britská zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová varovala, že v příštích dnech může dojít k „ohromujícímu“ nárůstu.

Foto: Profimedia.cz

Covid v Londýně

Článek

Ve Spojeném království, kde žije přibližně 67 milionů obyvatel, vyšel pozitivní test na covid-19 asi 11 milionům lidí. Země dosud zaznamenala přes 146 000 souvisejících úmrtí.

Premiér Boris Johnson varoval v souvislosti se šířením nové vysoce přenosné varianty koronaviru omikron před „přílivovou vlnou“ nákaz. V úterý proto v parlamentu prosadil sadu zpřísněných opatření proti koronaviru, a to i navzdory skutečnosti, že proti plánu hlasovaly desítky členů z jeho vlastní Konzervativní strany. Většina restrikcí byla schválena pouze díky podpoře opozičních labouristů.

Omikron je už dominantní variantou v Londýně

Evropa

Harriesová označila variantu omikron za „pravděpodobně nejvýznamnější hrozbu“ od začátku pandemie. „Čísla, která uvidíme v příštích dnech, budou docela ohromující ve srovnání s tempem růstu, který jsme zaznamenali v případech předchozích variant,“ řekla v parlamentu. Nová varianta podle ní může vážně ohrozit zdravotnictví.

Varianta způsobila 60 procent případů

Počet nových případů omikronu se každý den zhruba zdvojnásobí, nejvíce jich přibývá především v Londýně a Manchesteru. Podle Reuters v Británii zaznamenali přes 10 tisíc případů omikronu. Nejméně deset lidí s touto variantou skončilo v nemocnici a jeden člověk zemřel.

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid uvedl, že varianta omikron je nyní zodpovědná za přibližně 60 procent případů covidu-19 v Londýně.

„Nikdo si nepřeje další omezení,“ řekl Javid stanici BBC na otázku, zda vláda plánuje dál zpřísnit pravidla, aby zpomalila šíření. „Zároveň lidé chtějí bezpečí, pro sebe, pro svou rodinu a pro své přátele,“ uvedl ministr.

Anglie utáhne šrouby. Johnson přes odpor prosadil zpřísnění opatření

Evropa

Francie zvažuje, že kvůli rychlému šíření varianty omikron bude vyžadovat negativní PCR test po všech cestujících z Británie. Reuters to řekl vládní zdroj, podle kterého vláda dosud rozhodnutí neučinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám