České Windy.com začalo předpovídat sucho pro celou planetu. Pomůže v lesnictví i afrických pouštích

Filip HouskaFilip Houska

windy

Foto: Windy.com

Předpověď sucha na Windy.com

0Zobrazit komentáře

Většina lidí používá aplikace pro předpověď počasí kvůli tomu, aby zjistili, jaká je venku teplota, zda se žene déšť nebo kdy očekávat sněhovou nadílku. Pro odborněji zaměřené jedince (typicky třeba zemědělce) se ale mohou hodit spíše takové nástroje, podle kterých dokážou předpovídat sucho, což je podceňovaný problém naší planety a vyplatí se z dlouhodobého hlediska sledovat. A těm jde nyní na ruku česká meteorologická aplikace Windy.com.

Na službě, za kterou stojí zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič, je nově možné najít předpověď na deset dnů dopředu, která ukazuje odchylku půdní vláhy do hloubky jednoho metru od průměru pro danou lokalitu v letech 1981 až 2020. Na tvorbě modelu, který sucho pro celý svět počítá, se podíleli tvůrci webu Intersucho.cz, který předpovídá sucho pro Česko a Slovensko a monitoruje dopady na zemědělství a lesnictví.

„Počasí je součástí života každého z nás, proto je naším cílem umožnit uživatelům analyzovat ho v jednoduché a intuitivní formě spolu s interaktivní vizualizací v následujících dnech a týdnech. Věříme, že díky spolupráci s Intersuchem nabídneme data, na jejichž základě uživatelé získají lepší orientaci o stavu sucha kdekoli na zemi a budou se moci připravit na jeho dopady,“ uvádí ředitel Windy.com Tomáš Zámečník.

Tvůrci využili pro předpověď data z meteorologického modelu z Evropského centra pro střednědobou předpověď, který je považovaný za nejlepší globální předpovědní model. Zatím jej lidé z Intersucha využívali pouze pro předpověď pro střední Evropu, přičemž se museli vyrovnat s tím, že letní deště jsou v některých oblastech ještě hůře předpověditelné než ve střední Evropě.

Model, který fungoval pro předpověď sucha v Česku a na Slovensku, bylo nutné upravit tak, aby fungoval i pro extrémní podmínky, jaké jsou například v afrických či asijských pouštích a v jihoamerických deštných pralesích. A stejně jako se zapojují do monitoringu sucha čeští zemědělci, mohou se nyní zapojit v krátkém dotazníku i zemědělci z celého světa, díky nimž budou lokální údaje přesnější a podrobnější. Bližší informace o novince jsou dostupné na webu služby.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym