Jaké kauzy Neovlivní.cz jste nejvíc komentovali na sítích

Rozkol Šlachtovy partaje, daně z Babišovy chaty na Rivieře, předvolební lži či Pirátská analýza voleb.

Nemusely nutně patřit mezi nejčtenější články webu či časopisu Neovlivní.cz. Přesto vyvolaly silné reakce čtenářů.

Projděte si naše texty, které vás v uplynulém roce nejvíc nadzvedly, líbily se vám nebo jste je zkrátka nejvíc komentovali a sdíleli na sociálních sítích.

Ilustrace: Shutterstock.com

Nákup testů do škol: Podezření z praní špinavých peněz

Ministerstvo vnitra vybralo v únoru 2021 v soutěži na dodávky antigenních testů do škol společnost Tardigrad International Consulting. Dodnes ale není jasné, kdo vlastně za neprůhlednou firmou, která zvítězila s o 40 milionů dražší nabídkou, stojí. Zjistili jsme, že lidé, kteří se v příběhu objevují, mají byznys na zakládání firem využívaných pro praní špinavých peněz.

Jediným vlastníkem Tardigrad International Consulting, která má základní kapitál pouhý tisíc korun, je společnost Tardigrad International LP se sídlem ve skotském Edinburgu. Byla založena v roce 2016 společnostmi Ardale Impex a Vessat Holding se sídlem na Marshallových ostrovech.

“No, ty kráso!! Ještěže máme tu protikorupční vládu a aktivní státní zástupce,” zněl jeden z vašich komentářů. Celý článek najdete TADY. Pátrání po firmě v Edinburghu jsme pak zaznamenali ZDE.

Nákup zámečku na Rivieře: daňový problém premiéra

Odhalení mezinárodního konsorcia novinářů, že si Andrej Babiš na tajňačku pořídil nemovitosti ve Francii, jsme rozšířili o další motiv.

Zjistili jsme, že složitá transakce se zapojením offshorových struktur a finta s tajemnou půjčkou umožnila českému premiérovi snížit ve Francii daň z nemovitosti i solidární daň z majetku.

“On za to nemůže, to jeho matka chtěla, aby z něj byl estébák. No a do téhle hry ho zase namočil špatnej kamarád, co má ve Francii realitku,” napsali jste na Twitteru.

Případ jsme popsali v tomto článku.

Úředníci: Dostálová o škrtání tornádové pomoci věděla

Redakce Neovlivní.cz získala svědectví, že Babišova vláda chtěla postiženým lidem vzít peníze na obnovu domů po řádění tornáda.

Když lidem z jižní Moravy vzala na konci června silná bouře střechy nad hlavou, premiér Andrej Babiš osobně dorazil do postižených obcí a sliboval velkorysou pomoc státu. Zapomněl ale zmínit, že pomoc z veřejných peněz se lidem z rozhodnutí jeho vlastní vlády pokrátí o částky, které zaplatí pojišťovny a také o dary z rekordní miliardové veřejné sbírky.

Když na to během svátků upozornili sami postižení lidé, na obranu vlády vystoupily na sociálních sítích dvě ministryně: Alena Schillerová coby správkyně státní kasy a Klára Dostálová, která podklady pro vládní nařízení o podpoře ministrům předložila. Obě ženy nejprve tvrdily, že informace o seškrtání dotací jsou lživé a lidé nemají “panikařit”. Následně ale Dostálová přiznala, že je to pravda a odpovědnost přehodila na podřízené.


Foto: Hnutí ANO

Jenže ti si to tentokrát nenechali líbit. “Není pravda, že to byli úředníci. Podklady pro vládu se připravovaly podle politického zadání. Pokyn ministryně zněl: podporu dostanou jen ti, kteří neměli pojistky nebo jim nepokryje škody a také ti, kteří nevyužili peněz z darů,” uvedl pod podmínkou anonymity pro Neovlivní.cz jeden z podřízených Kláry Dostálové. Celý text najdete TADY.

A jeden z komentářů: “Podle mne je to snad jakýsi vládní program lhát, lhát, a zase lhát, a když se na to přijde, svést to na podřízené…”

Máme na tom zájem! Jak Faltýnek lobboval za Agrofert.

Ačkoli Andrej Babiš tvrdí, že nemá s Agrofertem nic společného, jeho pravá ruka v politice Jaroslav Faltýnek podle nového svědectví osobně lobboval za přidělení dotací pro holdingové společnosti.

Bylo to před sedmi lety, když šéfa CzechInvestu dělal Ondřej Votruba. Agrofert měl tehdy do dotačních programů MPO, které CzechInvest administroval, přihlášené dvě firmy Preol a Wotan Forest. Andrej Babiš byl tehdy ministr financí.

Příběh vysvětluje, proč žádná aféra Faltýnka nepoloží a proč má pořád Babišovu podporu. Popsali jsme v tomto textu. A jak jste poznamenali v komentářích: “Tohle je neskutečné :-/ Ukázka praktik “protikorupčního” hnutí. Nejzajímavější pro mě je skutečnost, jak velké části lidí toto prostě nevadí. Dědictví totality? Přirozený stav?”

Šlachtovi se drolí Přísaha. Je to Napoleon, zní od odpadlíků

Rozkol v Přísaze. Nespokojení členové se bouří. Pod tímto titulkem jsme vydali pár týdnů po volbách sondu do hnutí Roberta Šlachty, který si ještě zjara pomýšlel na post ministra vnitra. Přísaha se do Sněmovny nakonec nedostala a nespokojení členové promluvili o tom, jak to ve skutečnosti v partaji funguje.


Foto: Přísaha

„Je to hnutí jednoho muže, který se chová jako Napoleon. Neumožňuje dávat najevo žádné názory. Když dá najevo někdo svůj nesouhlas, čekají ho problémy. Ječí na lidi a vulgárně je uráží.“

Od Přísahy se odvrátil i největší sponzor Miloš Fürst. A zdůvodnil to zklamáním z chování Šlachty. “Jsem velice zklamán a zároveň zahaben zjištěním, že nejsi jiný, že nejsi to, co jsem si od Tebe sliboval nejen já, ale mnoho mých přátel a známých,” napsal na svůj Facebook.

“Jakže bylo jeho jméno? Okamu…, Bárta…, jo Šlachta? Rychle pryč!,” zněl jeden z komentářů s odkazem na partaje Víta Bárty a Tomia Okamury, kde mluví vzbouřenci úplně stejně. Článek najdete TADY.

Havlíček sliboval bezpečné železnice. Neudělal nic

“Bezprecedentní opatření v zabezpečení železnic. Řešíme nonstop, zapojujeme nejlepší odborníky, dopravce, odborové svazy, úřady. Předkládáme ucelený přehled všech změn a investic.”

Tyto věty pronesl vicepremiér, ministr dopravy a ministr průmyslu Karel Havlíček. Ovšem nikoli ve středu 6. srpna 2021, po vlakovém neštěstí u Domažlic, při němž zemřeli tři lidé. Zlepšení bezpečnosti na železnici Babišův ministr sliboval přesně před rokem.

Výše zmíněný citát je z 30. července loňského roku po sérii letních nehod, které si tehdy rovněž vyžádaly lidské životy. A ministr Havlíček kvůli tomu čelil tvrdé kritice. Následně oznámil, že se stát chystá do zabezpečení na železnici investovat přes sto miliard korun.

“Finance půjdou na vybavení tratí i vlaků evropským zabezpečovacím zařízením ETCS, který dokáže na dálku automaticky zastavit vlak nebo hlídat traťovou rychlost,” stálo v tiskové zprávě ministerstva dopravy.

Tento týden se ukázalo, že ministr fakticky kromě řečí neudělal vůbec nic.

Vlaky u Domažlic, které vyjely proti sobě, zabezpečovací zařízení ETCS neměly. Byl to totiž ministr Havlíček osobně, kdo rozhodl o zrušení tendrů na dodavatele tohoto zařízení.

O tom, jak se to mohlo stát, což jsme popsali ZDE, jste měli jasno: “Ministr Karel z dopravy tím pověřil ministra Karla z obchodu a ten se na to vykašlal. :-(“

Děkujeme, že nás čtete!

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email