Hlavní obsah

V nabídce přibývá rozestavěných domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé rodiny nezvládají kvůli vysokým cenám stavebních materiálů dokončovat své rozestavěné rodinné domy, všiml si server Bezrealitky.cz. Některé materiály letos zdražily i o 150 procent a více. V prodejní nabídce proto přibylo rozestavěných domů. Rodiny totiž na rozdíl od stavebních dodavatelů nemají ceny materiálu zafixované.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Těchto případů ale zatím není tolik, aby to nějak hnulo s cenami na realitním trhu. Většinou lze rozestavěné domy stále prodat za výhodných podmínek,“ sdělil Právu ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ceny materiálů se však ne a ne ustálit. Některé domy se tak dnes kolaudují třeba bez vnitřních dveří a obkladů.

I přes rostoucí úrokové sazby je zájem o hypotéky rekordní

Finance

„Když připravíme rozpočet, můžeme ho klientům garantovat jen dva měsíce. Přitom objednávky mám už na tři čtvrtě roku dopředu,“ potvrdil Právu šéf firmy z Příbramska, specializující se na stavbu střech.

Zájemců je dost

Křeček neočekává ani, že by kvůli nespláceným hypotékám v příštím roce došlo k zaplavení realitního trhu nemovitostmi na prodej.

Pozemky za 10 let zdražily i dvojnásobně

Finance

„Stále je spíše cítit nedostatek. Navíc investoři mají velký apetit,“ míní Křeček. Připomněl, že i mnoho individuálních kupujících pořizuje nemovitosti z vlastních zdrojů. Někteří investiční zájemci ať už rodiny, nebo realitní fondy navíc kumulují hotovost právě proto, že čekají na to, až někteří lidé nezvládnou hypoteční splátky a budou chtít byt či dům rychle prodat. A rychle znamená levněji, než je tržní cena.

Reklama

Výběr článků

Načítám