Hlavní obsah

Češi se chystají na hory, v únoru bude na sjezdovkách nabito

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvě pětiny Čechů plánují strávit zimní dovolenou na horách, nejvíce lidí se na ně chystá v únoru. Brázdit sjezdovky či běžkovat pak budou především v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z aktuálního průzkumu ERV Evropské pojišťovny vyplynulo, že letošní zimní sezonu budou Češi na horách trávit častěji než loni. Zatímco v loňském roce za zimními radovánkami vyrazilo 30 procent lidí, letos to má v plánu 43 procent oslovených.

Největší nápor mohou zimní střediska očekávat v únoru, kdy se na hory chystají více než dvě pětiny lyžařů, v lednu jich bude o něco méně (39 procent) a v březnu pak necelá pětina. Do konce letošního roku chce lyžovačku stihnout zhruba každý sedmý.

Skiareály doufají, že letos sezona bude. Bez zdražení to ale nepůjde, hlásí

Domácí

„Obecně se dá říct, že nejvíce jezdí Češi na hory v období jarních prázdnin, které příští rok vychází v termínu od 7. února až 20. března 2022,“ uvedl Vlastimil Divoký. Co se týče způsobu dopravy, jednoznačně dominují cesty automobilem.

Naprostá většina těch, kteří plánují na hory vyrazit, zůstane doma v Česku (68 procent), rakouské sjezdovky pak vyzkouší necelá třetina, pětina plánuje lyžovat v Itálii a každý osmý na Slovensku.

Lyžování je nejrizikovějším zimním sportem

I přesto, že zimním radovánkám se můžeme věnovat jen několik měsíců v roce, údaje pojišťoven naznačují, že lyžování z pohledu počtu škod i jejich závažnosti patří mezi velmi rizikové sporty. U mužů je hned po fotbalu druhým nejrizikovějším. U žen jde o nejnebezpečnější sport vůbec.

Lyžařské areály zahájily sezonu, sněhové podmínky jsou velmi dobré

Domácí

Statistiky hovoří jasně, každý třetí úraz z lyžování je vážný. U snowboardingu je to dokonce polovina všech případů. Nejčastěji dochází k úrazům hlavy, končetin a páteře.

„Kvalitní helma a chránič páteře by proto měly být naprostým základem u všech lyžařů, nejen u dětí,“ upozornil Divoký.

Nejvážnější úrazy pak vznikají srážkou s jiným lyžařem, jako tomu bylo v případě klienta pojišťovny, který v Alpách srazil 55letou lyžařku. Ta utrpěla zlomeninu holenní kosti a krčku, dále měla přetrhané kolenní vazy. Celkový účet se vyšplhal na téměř dva miliony korun.

Pojistka „na blbost” je nezbytná, v Itálii povinná

Pokud vyrazíte na hory do zahraničí, rozhodně nezapomeňte na sjednání kvalitního cestovního pojištění. Počítejte s tím, že většina zdravotních zařízení je soukromá a nelze v nich uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu (zdravotní kartička pojišťovny).

Češi se při cestování covidu nebojí, ale pojišťují se nejvíc ze všech Evropanů

Finance

Důležité je i to, aby vaše pojištění krylo škody, které byste mohli způsobit někomu jinému. jedná se o tzv. pojištění odpovědnosti, lidově řečeno pojistka na blbost.

V případě, že vyrazíte na lyže do Itálie, od 1. ledna 2022 vás na sjezdovky bez této pojistky ani nepustí. „Všichni, kdo se pohybují na sjezdovce, se budou muset prokázat potvrzením o uzavřeném pojištění odpovědnosti za škody nebo úrazy způsobené třetím osobám,” upozornila na nové opatření Irena Jakobová ze společnasti Fingo.cz.

Madonna di Campiglio je k návštěvníkům vstřícná, ale důsledná

Cestování

Jak dále dodala, potvrzení může být v tištěné podobě nebo v aplikaci dané pojišťovny. „Musíte ho mít stále u sebe. Za nedodržení hrozí pokuta od 100 do 150 eur a odebrání skipasu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám