Schillerová připravila zmrazení platů. Teď za to kritizuje novou vládu

Byla to bývalá ministryně financí, kdo sám původně tvrdil, že si státní rozpočet nemůže dovolit růst platů ve státní správě.

Politici bývalé vládní koalice kritizují novou vládu Petra Fialy za zmrazení platů ve státní správě. Byla to přitom ministryně financí Babišovy vlády, kdo loni před Velikonocemi tento krok připravil. S argumentem, že státní rozpočet další zátěž neunese.


Byla to taková velikonoční nadílka AS. Foto: Hnutí ANO

“Navrhla jsem, aby platy ve státní správě nerostly. V tuto chvíli si to nemůžeme dovolit,” prohlásila Alena Schillerová v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Její tehdejší mluvčí vzápětí pro deník Blesk výslovně doplnil, že platy by vedle úředníků neměly růst například policistům nebo hasičům.

Dnes ta samá Alena Schillerová v roli opoziční poslankyně tepe Fialovu vládu za to, že platy státních zaměstnanců zmrazila. A výslovně zmiňuje policisty a hasiče.

“Tak už víme, kdo škrty ve státním rozpočtu pocítí jako první. Na dnešním jednání vlády prošel návrh Mariana Jurečky na zmrazení platů státních úředníků. Takže zaměstnanci např. úřadů práce, krajských hygienických stanic nebo FÚ dostanou nulu! Policistům, hasičům, vojákům a pracovníkům v sociálních službách zkrouhli navýšení na 700Kč. Rozmetali tak plošné zvýšení platů ve veřejné sféře o 1400Kč. Zkrátka přijdou i učitelé, dostanou místo 3,5 % jen 2 %. Hlavně že peníze na nová místa pro ministry a jejich kamarády se našly,” napsala Schillerová na Twitteru.

Pro kontext je dobré vědět, že původní snaha Schillerové nezatěžovat napjatou státní kasu navyšováním platů státních zaměstnanců spadá do doby, kdy to vypadalo, že hnutí ANO bude i po říjnových volbách dál vládnout. Kdyby tedy byly platy navýšeny, s miliardovým zásekem v rozpočtu by se musela vypořádat Alena Schillerová.

Jenže Andrej Babiš volby prohrál.

A jako poslední dárek pro nově vznikající vládu nachystal na jednom z posledních zasedání kabinetu právě navýšení platů. Stalo se tak v listopadu a Babiš rozhodl, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta.

Vítězná pětikoalice už tehdy upozorňovala, že plán vůbec nebere v úvahu katastrofální stav státního rozpočtu a navíc je díky plošnému navyšování nefér. Dnešní ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS řekl, že nová vláda Babišův nápad zruší. “Je to socialistický návrh, že všem přidá stejně. Myslím, že ho zrušíme, protože není spravedlivý,” řekl.

Růst platů ve veřejné sféře v éře Andreje Babiše opakovaně kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Upozorňoval, že počet státních zaměstnanců i výdaje na jejich platy rostou, ale výkonnost veřejného sektoru v posledních letech klesá.


Šéfredaktorka Sabina Slonková doporučuje

200 milionů. Tolik Babišova vláda “zapomněla” vyplatit zdravotníkům

Stát sebral zdravotníkům třetinu odměn

Babišova vláda slíbila snížit počet státních zaměstnanců. Ve skutečnosti jich přibylo.

Vávra: Dluhový remdesivir a ekonomické pustošení země


Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email