Hlavní obsah

Největší pomoc od státu si zaslouží samoživitelky a mladé rodiny, soudí Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samoživitelky, ale i mladé rodiny to nemají lehké v jakékoliv době, ovšem v té současné zvlášť. A především na tyto dvě skupiny by měla směřovat pomoc státu a společnosti, myslí si více než polovina Čechů. Na druhou stranu si ale podle nich nejmenší pomoc zaslouží zaměstnanci neziskovek. Přitom bez jejich asistence by se lidé v problémech neobešli a na pomoc státu by vůbec nedosáhli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rostoucí ceny energií, potravin, bydlení a dalších položek se již nyní zřetelně propisují do životů českých domácností. Na finančních rozpočtech se podepsala i opatření vlády během pandemie koronaviru. Také zákazníci zkrachovalých poskytovatelů energií mnohdy nedokážou platit horentní zálohy a znamená to pro ně obrovské zatížení rozpočtu.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

„Lze očekávat, že skupiny, které byly chudobou ohroženy už před pandemií, se během nastupující krize budou potýkat s dalšími problémy. Zvyšující se ceny energií a bydlení ovlivní všechny, ale právě pro nízkopříjmové skupiny se mohou stát pomyslnou poslední kapkou vedoucí k propadu do chudoby,“ upozornila Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Provident Financial, která se podílí na projektu Neviditelní.

Tři ze čtyř Čechů už v životě zažili finančně tíživou situaci

Finance

Průzkum agentury Ipsos pro společnost Provident Financial ukázal, že pomoc státu či společnosti by měla směřovat právě na nejvíce ohrožené skupiny obyvatel, které projekt Neviditelní sleduje. Největší pomoc tak podle mínění Čechů potřebují samoživitelky (34 procent) a mladé rodiny (20 procent).

Kdo jsou Neviditelní?
Projekt Neviditelní zatím představil pět skupin lidí (celkem jich bude 13), kteří se potýkají s různými problémy, jež jim ztěžují životní situaci. Jsou nějakým způsobem vyčlenění, přišli o pravidelný příjem a nedaří se jim vrátit do pracovního procesu. Podle odhadu je jich v České republice zhruba 1,3 milionu.
1. skupina: Mladá rodina Asi 9400 rodičů a více než 13 tisíc dětí
2. skupina: Samoživitelé Zhruba 210 tisíc osamělých rodičů, kteří vychovávají více než 336 tisíc dětí. 90 procent osamělých rodičů jsou ženy, tedy matky samoživitelky.
3. skupina: Člověk pracující ve stínové ekonomice 214 tisíc až 535 tisíc osob, které jsou ohroženy příjmovou chudobou.
4. skupina: Chudý student bez finanční podpory rodiny Chudobou ohrožených vysokoškoláků je v Česku až 12 tisíc. Na sociální stipendium dosáhne jen asi 10 procent z nich.
5. skupina: Zkušený, ale bez práce Zkušených lidí, kteří chtějí pracovat, a přesto mají dlouhodobý problém najít zaměstnání, je v Česku přibližně 77 400.
Zdroj: Neviditelni.org

Více než čtyři pětiny Čechů podle průzkumu soudí, že by věděly, na koho se v případě problémů obrátit. Zkušenosti pracovníků neziskových organizací ale ukazují něco jiného. V momentě, kdy se lidé do problémů skutečně dostanou, totiž často neumí o pomoc požádat.

„Mnoho lidí má částečné znalosti o organizacích a úřadech, které by jim mohly pomoc poskytnout, ale neumí ji v tu správnou chvíli využít. Zjišťují, že nemají dostatek informací nebo mají zkreslené představy o možné pomoci. Při práci s našimi klienty se velmi často setkáváme s tím, že lidé v nouzi nevědí, na koho se obrátit,“ popsala svou zkušenost Miroslava Flemrová, ředitelka neziskové organizace Dům tří přání.

Se zvýšenými výdaji na energie může pomoci příspěvek na bydlení

Finance

Průzkum ukázal i na jeden paradox, pouhých 0,6 procenta Čechů si myslí, že největší podporu státu a společnosti si zaslouží samotní zaměstnanci neziskovek. Právě probíhající milostivé léto, které umožňuje lidem zbavit se veřejnoprávních dluhů v exekuci je sice řízené státem, ovšem prim hrají neziskové organizace, které pomáhají jednotlivým dlužníkům na pomoc dosáhnout. Přehledný návod k zapojení do milostivého léta lze najít například na webu projektu Nedlužím státu.

Milostivé léto pomůže lidem od exekucí

Ekonomika

Češi přispívají na dobročinnost, k neziskovkám ale nemají důvěru

Průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že každý druhý dospělý Čech přispěl v loňském roce na dobročinné aktivity.

Zároveň je ale téměř polovina Čechů vůči neziskovým organizacím nedůvěřivá, jak vyplynulo z dat projektu Takoví jsme. Přitom sami zaměstnanci neziskového sektoru často patří mezi sociálně-ekonomicky slabší skupiny. Paradoxem je i to, že právě mnohé neziskové organizace nyní pomáhají překlenout pandemické problémy a zmírnit dopady energetické krize. Například Elpida prostřednictvím své Linky seniorů poradí s přechodem od dodavatele poslední instance k tomu běžnému. Obdobně funguje Linka organizace ŽIVOT 90.

ERÚ chce upravit dobu v režimu DPI a zpřesnit pravidla pro zálohy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám