Nová strategie: Babiš sjednotitel. Vládě půjdou po krku jeho poslanci

V týmu bývalého premiéra vznikl nový plán, jak dostat Andreje Babiše na Hrad a pokusit se vyhrát příští volby.

Jakkoli nakonec Andrej Babiš nečekaně hladce předal moc do rukou vlády Petra Fialy, neznamená to rozhodně miliardářův konec v politice. Babiš se nevzdává. Jeho tým podle zjištění Neovlivní.cz připravil a mezi svátky spustil strategii, která mu má pomoci získat prezidentský post a také jeho hnutí ANO vrátit v příštích volbách zpátky do Strakovy akademie.

Součástí taktiky, jejíž existenci redakce ověřila hned u několika Babišových spolupracovníků, je vytváření obrazu Andreje Babiše-sjednotitele. Roli těch “zlých”, kteří kritizují každý krok nové vlády, převezmou jeho poslanci.


Jana Vildumetzová Mračková (vlevo) převzala roli jedné ze “zlých” kritiček Fialovy vlády. Foto: Hnutí ANO

“Šéf teď bude vystupovat jako ten, kdo zachraňuje a nerozděluje společnost. Padlo rozhodnutí, že do Fialovy vlády budou zajíždět hlavně poslanci. On bude stát jakoby mimo a ukazovat přívětivou tvář. Nehodlá se účastnit přestřelek ve sněmovně. Bude se soustředit na své turné v obytňáku,” popsal pod podmínkou anonymity jeden z Babišových spolupracovníků.

Součástí strategie bylo právě oznámení Babišova týmu, že miliardář chystá výjezdy mezi lidi. Inspirací jim byl legendární autobus Zemák, s kterým Miloš Zeman kdysi vyhrál parlamentní volby. “S tímto obytňákem můžu jezdit všude, můžu ho i řídit. A vzadu si můžu s lidmi povídat,” potvrdil své plány Babiš v propagačním videu. Současně ale v souladu se svou povahou odmítá veřejně říct, že se hodlá o prezidentské křeslo ucházet. Dle svých slov si oznámení nechává na podzim 2022. Zjevně až si bude jist podporou.


ČTĚTE TAKÉ: Opravit státní správu po Babišovi bude trvat roky


V rámci turné má poslanec ukazovat lidem, že on je ten, kdo je přišel zachránit a za jejich potíže rozhodně nemůže jeho vláda. “Cílem je ukázat přívětivou tvář Andreje Babiše. A připomenout lidem, kdo jediný je na jejich straně,” popsal taktiku další z Babišových spolupracovníků.

A nové strategii odpovídají i příspěvky na sociálních sítích, kterými už před Vánoci začali poslanci ANO zaplavovat Twitter a Facebook. Činí se – tak jako doposud – zejména Alena Schillerová. “Novoroční Partie Terezie Tománkové se klidně mohla přejmenovat na “Pan premiér a jeho osmý pád Kudy kam?” Alibismus, výmluvy, bezradnost, neznalost. Nejčastější věta @P_Fiala: Pracujeme na tom, nebudu to komentovat. Mlžení pokračuje nejen v otázce škrtů,” komentovala vystoupení Fialy.

A nově se přidala především bývalá hejtmanka Jana Vildumetzová Mračková. Karel Havlíček, v předvolební době také hodně aktivní na sítích, se zatím spokojil s retweetováním příspěvků obou žen.

Zaujme především proměna twitterového účtu Jany Vildumetzové. Ještě donedávna pouze sdílela příspěvky “šéfa”, případně svých stranických kolegů. Do vlastních politických úvah se dnešní místopředsedkyně sněmovny příliš nepouštěla. Prezentovala se spíše skrze fotky svého malého synka, lázeňských oplatek nebo domácího mazlíčka – želvy bahenní Haničky.

Poslední dny se její účet přeměnil v politickou střelnici. Terčem jsou Fialovi ministři. “Místo toho, aby se Vít Rakušan popral o růst platů pro policisty a hasiče, tak upřednostnil svůj klídek. A ještě se tou prohrou chlubí. Přes palubu hodil i všechny civilní zaměstnance, bez nichž by lidé v první linii byli často nahraní. Jim zařídil, že jim platy nezvednou vůbec,” napsala den před koncem roku, kdy kabinet oznámil, že zruší plošné zvýšení platů státním zaměstnancům.

Vildumetzová ovšem zapomněla dodat, že to byla právě její stranická kolegyně Alena Schillerová, kdo původně zmrazení platů ve státní správě – včetně platů policistů a hasičů – prosazoval s argumentem, že na to státní rozpočet nemá. Detaily jsme popsali ZDE.

S pravdou si ve svých příspěvcích ostatně hlavu nelámou ani další poslanci ANO. Jako třeba Patrik Nacher, když zacílil na Petra Fialu v souvislosti s jeho účastí ve speciálním pořadu CNN Prima News. ” Když chodil Babiš sám do TV, byl kritizován, že se bojí soupeřů. Co teď říkají ti samí lidé na totéž u Petra Fialy? #dvojimetr #konzistentnost,” napsal poslanec.

Fiala se přitom účastnil formátu, kde nediskutuje několik hostů, ale vždy jen moderátor s jedním politikem. Poslanec Nacher zatajil i to, že to byl právě jeho stranický šéf, kdo ve své premiérské éře chodil na rozhovory bez výjimky jen na bezpečnou půdu. Médiím, od nichž mohl očekávat kritické otázky, interview jednoduše vůbec neposkytoval.

A to je ostatně nejslabší místo celé nové strategie Babišova týmu. Miliardář totiž dokáže ukazovat “přívětivou tvář” jen mezi svými. Ve chvíli, kdy mu nic nehrozí. Kdy se někdo nečekaně nezeptá na něco, co ho spolehlivě rozčílí. Pak jde veškerá precizně připravená taktika vniveč a Babiš exploduje. Jako například ZDE.


KONTEXT: Kdo doběhl Andreje Babiše a vytáhl proti němu jeho zbraně


To, co nyní předvádí na Twitteru, Facebooku a propagačních videích a co uvidíme příští měsíce, tedy není pravý Andrej Babiš. Jeho skutečný obraz je zachycený na uniklých nahrávkách z jeho neveřejné konverzace zde a zde:

O bývalém premiérovi Sobotkovi na nich například řekl, že je blbeček. “To je strašný, premiér Sobotka. To je největší sv*ně, kterou jsem poznal.”

O svých podřízených zase říkal: “Moji zaměstnanci jsou d*bilové.” 

O ministrovi Zaorálkovi pak mluvil těmito slovy: “Když já potkám Zaorálka, tak ho vždy pošlu do p*dele. Že je d*bil, neschopnej, ale já mu to řeknu i veřejně.” Na adresu ministra pak poznamenal, že kdyby byl premiérem, odvolal by ho. Ve skutečnosti ve chvíli, kdy se stal premiérem, Babiš si vzal Zaorálka rovněž do vlády na post ministra kultury.

O své spolupracovnici Radmile Kleslové, kterou veřejně bránil kvůli obvinění ze spolupráce s komunistickou rozvědkou zase říkal: “Kleslová, která byla v rozvědce, kterou cvičili, aby byla žena našeho špiona. V Londýně. Měli jsme tehdy nejlepší špiony. Tak šla 14. listopadu 1989 na tiskovku a ministr vnitra jí řekl: Radko, ne ne, ty už sem nechoď.”

O Václavu Havlovi pak prohlásil: “Havla zvolili ještě komunisti. Celý ten deal byl o tom: nezrušíte komunistickou stranu a my zvolíme Havla. Tak nech dou do piči…Pravda a láska.”

Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email