Zdražení LPG vyvolalo protesty v Kazachstánu, vláda pak ustoupila

  • 11
Vláda středoasijského Kazachstánu souhlasila se snížením ceny zkapalněného ropného plynu (LPG), který pro motoristy představuje oblíbenou alternativu k benzinu. Uvedl to list Kommersant. Vláda tak ustoupila demonstracím, které vypukly v několika městech poté, co byl zrušen cenový strop na LPG, a jeho ceny se tak zdvojnásobily.

V bývalé sovětské středoasijské republice, kde je veřejný život přísně kontrolovaný a parlament se obejde bez opozice, jsou protesty velmi vzácné a i nezákonné, pokud je organizátoři v předstihu nenahlásí, uvedla agentura Reuters. 

Tentokrát ovšem přišly demonstrovat tisíce lidí a hrozilo, že demonstrace propuknou i v největším kazašském městě Almaty.

Manifestace začaly druhého ledna, den po zrušení cenového stropu, ve městě Žanaozen, středisku ropného průmyslu, ve kterém policie v roce 2011 zabila desítky lidí při potlačování protestů proti propouštění na ropných polích; šlo tehdy o nejkrvavější potyčky od dosažení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu.

„Vládní komise slíbila demonstrantům snížit cenu LPG ze 120 na 50 tenge (ze šesti na 2,50 Kč) za litr,“ napsal Kommersant s odvoláním na oznámení z webu předsedy vlády. Komise se sešla s demonstranty ve městě Aktau, správním středisku Manglyšlacké oblasti na západě země.

Demonstranti v reakci prohlásili, že neopustí náměstí, dokud k nim nepřijede prezident Kasym-Žomart Tokajev, napsal středoasijský server Fergana. Sám šéf státu dříve vybídl demonstranty k odpovědnosti a k dialogu s vládní komisí, která podle něj usiluje o nalezení východiska v zájmu stability Kazachstánu. Ve středu se má prezident podle svého mluvčího sejít k pracovní poradě s členy vlády o sociální a ekonomické situaci v zemi.

Mezitím se policie podle serveru snažila nepřipustit hromadné protesty v největším kazašském městě Almaty a zatkla desítky lidí, kteří se chystali demonstrovat. Ve městě policisté přehradili hlavní ulice a přístupy na náměstí Republiky, kde opozice chtěla uspořádat demonstraci.

Demonstranti se kromě snížení ceny LPG domáhali také odvolání náčelníka oblasti, opětovného spuštění internetu a zvýšení platů v místních podnicích. Na pondělních demonstracích zaznělo i volání po demisi vlády.

,