Hlavní obsah

Severní Korea odpálila raketu, zřejmě byla balistická

Soul/Tokio

Severní Korea ve středu provedla raketový test, uvedly Japonsko a Jižní Korea. Podle Tokia i Soulu mohlo jít o balistickou raketu.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Článek

Odpálení střely oznámila jako první japonská pobřežní stráž, podle níž se mohlo jednat o balistickou raketu. Neuvedla však další detaily. Jihokorejský spojený generální štáb pak uvedl podrobností, že v 8:10 místního času byla vypuštěna neidentifikovaná raketa, zřejmě balistická.  Vypuštěna byla nad Východní (Japonské) moře

Jde o první letošní raketový test KLDR provedený jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal na v pátek ukončeném plenárním zasedání Ústředního výboru Strany práce k rozvoji armády vzhledem k nestabilní mezinárodní situaci. Hlavně se však věnoval ekonomice a pandemii koronaviru.

 Testy nových severokorejských zbraní

Severní Korea loni v říjnu vyzkoušela nový typ balistické střely odpalovaný z ponorky. Test vzbudil obavy u regionálních mocností i Spojených států.

Testování balistických střel zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

KLDR má vylepšenou balistickou raketu pro ponorky, ty jí však chybějí

Svět

Pchjongjang před několika měsíci také vypálil nově vyvinutou protiletadlovou střelu a krátce předtím vyzkoušel dosud neznámou údajně hypersonickou raketu. V nedávné době rovněž odpálil střely s plochou dráhou letu. Na tyto testy se však zákazy nevztahují.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám