Rakušan: protiteroristická jednotka je priorita

Ministr vnitra hodlá neprodleně řešit odchody klíčových lidí z policejní jednotky pro boj s náboženským terorismem.

Ministr Vít Rakušan požaduje po svých spolupracovnících v resortu, aby mu urychleně předložili detaily chystané policejní reformy a zejména specializovaných policejních útvarů. Reagoval tak na zjištění z časopisu Neovlivní.cz, že speciální policejní jednotku pro boj s náboženským terorismem opustili v podstatě všichni klíčoví lidé.

Ilustrace: Shutterstock/Cineberg

Ukázalo se totiž, že v době, kdy Západ vyklidil pozice v Afghánistánu a správu země převzal Tálibán, přestala v České republice tato jednotka fakticky fungovat.

“Samozřejmě je to pro mě priorita,” uvedl nyní ministr Rakušan. “Krom jiného jsem vyčítal na té démonizované schůzce Švejdarovi, že bych chtěl už konečně vidět reformu specializovaných pracovišť, která byla jako paní Colombová – hodně se o ní mluvilo, nikdo ji neviděl. Ta reforma má ze své podstaty vytvořit takové podmínky, aby se dalo čelit moderním hrozbám – cyber a terorismus.”

Policejní prezident Jan Švejdar odchází až ke konci března. Rakušan chce ale vidět reformu už teď a nehodlá čekat až na jeho nástupce. “Dotáhnout reformu do konce je úkol mezi trojicí nejprioritnějších. Budu to řešit i v mezidobí, nebudu čekat do konce března. Hlavně chci v detailu vidět, co je připraveno,” dodal ministr.

Jak jsme popsali, kvalifikované odhady policejních expertů mluví o tom, že v zemi je 300 až 500 zájmových muslimů, u nichž existuje riziko radikalizace. Nejde jen o cizince, jsou to i konvertité z řad Čechů. Hledají dost často uspokojení duše a smysl života. Když se jim včas nabídne jiná alternativa, jsou schopni se stáhnout. A radikalizace se nekoná.

Jenže to je musí někdo vytipovat, monitorovat je a předat je dál, aby se s nimi pracovalo. Přesně to dělali kriminalisté z protiteroristické sekce Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), konkrétně z odboru pro náboženský terorismus. Už to nedělají. Většina z nich odešla v posledním roce se zkušenostmi i kontakty do civilu.

„V roce 2020 odešel nejdřív ředitel celé sekce, po něm i šéf odboru náboženského terorismu a osm jeho podřízených. Exodus je i na nižších úrovních, například financování terorismu se dnes věnuje jeden člověk. Původně to bylo celé oddělení,“ uvedl v listopadovém vydání časopisu jeden z bývalých policejních expertů na terorismus, který má o dění v NCOZ detailní informace. S ohledem na své nové působiště požádal o utajení své identity.

Každý je nahraditelný. Potíž ale je, že tentokrát jde skutečně o klíčové postavy boje s terorismem, často s více než desetiletou praxí. A proniknout do myšlení zdejší specifické muslimské komunity nejde ze dne na den.

„Boj s terorismem nemůžete postavit jen na odposleších. Vy musíte hledat houby dřív, než vyroste hříbek. A bez toho, že znáte prostředí, že jste odkoukal v zahraničí metodiku, která dokáže stanovit míru nebezpečnosti daného jedince, nemáte moc šancí na úspěch,“ popisuje další z bývalých příslušníků jednotky. Také jeho jméno redakce zná, ale s ohledem na novou práci nezveřejní. „Minimálně dva roky trvá, než si nového člověka vzděláte tak, aby nehonil každého, kdo má zamotanou hlavu. Aby dokázal rozeznat vnější a vnitřní projevy radikalizace, jaký proud islámu dotyčný vyznává, jestli manželka pracuje a smí chodit ven, co děti a společenský život.“

Přitom právě včasné vyhledání jedinců se sklony k radikalizaci je podle oficiálního dokumentu ministerstva vnitra klíčovou aktivitou, které by se policie měla věnovat. „Z hlediska nábožensky motivovaného extremismu je hlavní výzvou detekování případných zradikalizovaných jednotlivců. Dokazují to i soudy s bratry Shehadehovými či obžaloba iráckého občana, který se měl zapojit do bojů ve své vlasti na straně teroristické organizace Islámský stát,“ stojí v zatím poslední zprávě ministerstva vnitra o extremismu.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock/Cineberg

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email