Hlavní obsah

Rusko vyslalo do Kazachstánu výsadkáře

Nur-Sultan
Aktualizováno

Rusko do Kazachstánu vyslalo výsadkáře. Vojáci jsou součástí mírových sil, které do země vysílá Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Tuto instituci požádal prezident Kazachstánu o pomoc s potlačením nepokojů, jež zemi zachvátily. Vojenskou alianci ODKB tvoří kromě Ruska další postsovětské státy, a to Bělorusko, Arménie, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Foto: Profimedia.cz

Ruští výsadkáři. Ilustrační foto

Článek

Hlavními úkoly mírových sil bude „ochrana státních a vojenských objektů, pomoc při stabilizaci situace“. Ruští výsadkáři již „začali plnit úkoly“, píše agentura TASS. Kolik výsadkářů Rusko do země vyslalo, není známo.

„V souladu s rozhodnutím Rady kolektivní bezpečnosti, přijatým dne 6. ledna 2022, byly do Republiky Kazachstán na omezenou dobu vyslány kolektivní mírové síly Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti za účelem stabilizace a normalizace situace,“ uvedl sekretariát.

Foto: Mariya Gordeyeva, Reuters

Vojáci v ulicích Almaty

Do centra Almaty vjely transportéry. Zlikvidovali jsme desítky lidí, oznámila policie

Svět

Další, kdo oznámil, že je připraven vyslat do Kazachstánu své vojáky, byl Tádžikistán, píše agentura RIA Novosti.

Agentura TASS ve čtvrtek ráno napsala, že při potyčkách s demonstranty ve městě Almaty přišlo o život nejméně 12 policistů a 353 policistů bylo zraněno. Podle vedení velitelství byla nejméně jedné z obětí useknutá hlava, píše TASS.

Drama v Kazachstánu: Dav zbil policisty, zkonfiskoval jim zbraně a zapálil sídlo prezidenta i radnici

Svět

Nepokoje propukly v neděli 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak zdvojnásobily. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst. O dva dny později propukly v největším městě Kazachstánu Almaty a dál se šířily. Prezident Tokajev vyhlásil ve středu na dobu dvou týdnů výjimečný stav a odvolal vládu. Přechodnému kabinetu nařídil, aby usměrnil ceny paliv stejně jako ostatního „společensky významného“ zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám