Tato fotografie Petra Fialy vznikla na zahájení volební kampaně koalice Spolu...

Tato fotografie Petra Fialy vznikla na zahájení volební kampaně koalice Spolu na Moravském náměstí v Brně. „Během projevů se spustil pořádný slejvák. V té době ještě jako hvězda koalice vystupoval i Dominik Feri,“ vybavuje si fotografka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Fialova první zahraniční cesta povede na Slovensko, přijme ho Čaputová

  • 11
Premiér Petr Fiala se příští úterý vydá na tradiční první zahraniční cestu. Navštíví Slovensko a setká se premiérem Eduardem Hegerem. Jejich jednání by se mělo týkat bilaterální spolupráce, ale i regionálních a evropských otázek. Fialu přijme i prezidentka Zuzana Čaputová.

Fiala by měl s Hegerem jednat mimo jiné o situaci na východní hranici Evropské unie, o západním Balkánu a rozšíření Evropské unie, ale také o klimatické Zelené dohodě. 

„Budou hovořit rovněž o nadcházejícím předsednictví ČR v Radě EU a předsednictví Slovenské republiky ve Visegrádské skupině,“ uvedl úřad vlády. Fialu poté přijmou i Zuzana Čaputová a Boris Kollár.

Slovensko je tradičním prvním místem návštěv českých ústavních činitelů po uvedení do funkce. Krátce po jmenování Fialovy vlády do Bratislavy zamířil i ministr zahraničí Jan Lipavský z České pirátské strany. 

Po schůzce se svým slovenským protějškem Ivanem Korčokem se vyslovil například pro udržení jednoty členských států Evropské unie a NATO vůči Rusku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video