Válek představil nový tým, který má řešit pandemii. Jsou v něm i vojáci nebo kněz

Poslanec za TOP 09 a lékař Vlastimil Válek

Nový tým na řešení pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) představil odborný tým, který mu bude pomáhat s řešením pandemie. Dál bude spoléhat na centrální řídící tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Anticovid tým odborníků vedený vakcinologem Romanem Chlíbkem, který koalice Spolu vytvořila už před volbami, se přeměnil v Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP).

Válek tým označuje jako český „virtuální“ Kochův institut. Tvoří ho hlavně lékaři, ale má i analytickou část vedenou matematičkou Lenkou Přibylovou. Válkovi bude radit také lékařský etik a katolický kněz Marek Orko Vácha.

„Oslovili jsme odborné společnosti a tým začal vznikat už před několika měsíci,“ řekl k tomu na tiskové konferenci Válek. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně vedená Štěpánem Svačinou má stovku odborných společností, které nominovaly své odborníky do Chlíbkova týmu. V současné době jich je 33 v pěti pracovních skupinách.

Institut podle ministerstva vytváří stanoviska a doporučení pro co možná nejefektivnější zvládání epidemie. „Je mu k dispozici celý ‚tento barák‘ a všichni jeho zaměstnanci,“ dodal s nadsázkou Válek. Tato opatření následně projednává Centrální řídící tým a také ministři, jejichž gescí se týkají. Opatření jsou také konzultována s hejtmany.

Podle Chlíbka jsou v institutu zastoupení odborníci ze čtyř univerzit, a to z Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, Ostravské univerzity a Univerzity obrany, ale je otevřený i pro další nové členy.

Tvoří je analytická část vedená matematičkou Lenkou Přibylovou, epidemiologická část pod vedením epidemiologa Rastislava Maďara, imunologická a vakcinologická sekce vedená Chlíbkem, sekce pro laboratorní diagnostiku pod vedením Pavla Dřevínka a sekce zaměřená na léčbu covidu pod infektologem vedená Pavlem Dlouhým. Jejich zástupci zasedají minimálně jednou týdně, několikrát týdně jsou ale podle Chlíbka v kontaktu on-line.

Socioekonomická skupina nakonec chybí

Původně měla být součástí institutu podle Válka i socioekonomická skupina. „Ale pak jsme se s vládou domluvili, že by měli i další ministři mít možnost diskutovat s touto odbornou skupinou,“ řekl Válek. Poradní orgán, ve kterém zasedají například prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka nebo sociolog Daniel Prokop, tak spadá přímo pod Úřad vlády ČR.

Válek na tiskové konferenci mimo představení týmu hovořil také o omikronu. Nová varianta koronaviru podle jeho slov začne v Česku převládat již ve druhé polovině příštího týdne. V dalším týdnu pak podle svých slov očekává dopady karantén a izolací v zaměstnáních.

Tagy:
očkování tým vakcína pandemie TOP 09 Vlastimil Válek Univerzita Karlova Ministerstvo zdravotnictví Roman Chlíbek koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru Marek Vácha koronavirová opatření Jan Konvalinka Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně omikron Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Štěpán Svačina