Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezident Kazachstánu: Policie může střílet bez varování. Vyjednávat nebudeme

  6:20aktualizováno  18:28
Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek a bezpečnostní složky mají situaci pod kontrolou, prohlásil v pátek prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podle svých slov dovolil policii a vojsku střílet bez varování. Ve městě Almaty se v pátek ozývala střelba, situace už je však údajně klidnější. Policie zatkla přes tři tisíce lidí.

Kazachstánská státní televize ráno uvedla, že dosud zemřelo 26 demonstrantů. Jednou z obětí násilných střetů je i řidič televizní stanice „Almaty“, který ve čtvrtek převážel skupinu reportérů. Informovala o tom na Twitteru zástupkyně OBSE pro svobodu médií Teresa Riberová. 

V celé zemi bylo zatčeno více než 3 700 lidí, uvedla agentura DPA s odkazem na státní televizi. V řadách bezpečnostních složek zemřelo 18 policistů či členů národní gardy a 748 utrpělo zranění.

Nepokoje v pátek zasáhly také město Šymkent na jihu země, podle televize Chabar-24 bylo ve městě na 60 raněných, včetně civilistů i policistů. Demonstranti údajně poškodili místní výstaviště a divadlo, situace už se však uklidnila.

Klid panuje také v blízkosti kosmodromu Bajkonur a ve stejnojmenném městě. Jeho vedení od pátečního poledne do půlnoci 19. ledna zavedlo ve městě zvýšený, „modrý“ stupeň teroristického nebezpečí, platí i zákaz vycházení a prodeje alkoholu. Kvůli pandemii covidu je navíc zakázáno shromažďování více než tří lidí, uvedla agentura Interfax.

Další aerolinky kvůli obavám z bezpečnostní situace ruší lety do Kazachstánu. Nejméně do neděle přerušily letecké spojení turecké aerolinie Turkish Airlines. Své vlastní zaměstnance aerolinky přepraví v sobotu repatriačním letem do Istanbulu. 

Lotyšský úřad pro civilní letectví pak doporučil leteckým přepravcům, aby se vyhnuly území Kazachstánu. Uzbekistan Airways oznámily zrušení letů do Kazachstánu naplánovaných na období od soboty do 13. ledna.

V Almaty se ozývala střelba

V centru Almaty, největšího města Kazachstánu, ještě během pátku pokračovala střelba. „Střelba v oblasti u náměstí Republiky neutichá. Jsou tu mrtví, leží přímo na ulici. Je vidět několik rozstřílených aut, přinejmenším ve dvou z nich jsou těla,“ vylíčil ráno zpravodaj s tím, že v dalších částech města panoval relativní klid, výstřely zaznívaly jen vzácně.

Podle reportéra televize Mir 24 byla situace na náměstí k večeru stále nestabilní a střelba byla slyšet i dál. Podle zpravodaje agentury TASS je už nicméně situace klidnější, protože náměstí obsadili příslušníci armády s kulomety a obrněné transportéry.

TASS také ráno informoval o tom, že se v budově televize Mir zabarikádovali někteří účastníci nepokojů. Stanice sídlí přímo na náměstí Republiky. Televizní redakce a celá budova je vypálená, zpravodajská technika odcizená a co nebylo možné ukrást je zničeno. Útočníci údajně cíleně poškodili techniku a vyplavili suterénní velín.

Do ulic města Nur-Sultan v Kazachstánu vyrazily bezpečnostní složky potlačit občanské nepokoje. (6. ledna 2021)

Vojáci už kontrolují všechny budovy státních úřadů v Almaty, uvedl vojenský velitel zásahu ve velkoměstě, generál Kanat Tajmerdenov. „Spolu s tím teroristé a jejich banditská uskupení kladou tvrdý odpor,“ citovala generálovo vyjádření agentura TASS.

Velitel současně vyzval obyvatele města, ve kterém žijí podle dostupných údajů skoro dva miliony lidí, aby přísně dodržovali ustanovení výjimečného stavu a zákaz vycházení ve večerních a nočních hodinách. Ve městě totiž dál pokračuje „protiteroristická operace“.

Kazachstánští vojáci stříleli v Almaty do lidí, úřady hlásí desítky mrtvých

Bezpečnostní složky mají podle vnitra pod kontrolou všechny budovy městských a okresních úřadů a také policejních stanic v zemi. Interfax už dříve informoval, že generální prokuratura zahájila trestní řízení v souvislosti s nepokoji a případným viníkům hrozí tresty od osmi let vězení až po doživotí se ztrátou občanství.

Kdo se nevzdá, bude zlikvidován

„Ústavní pořádek byl z velké části obnoven ve všech regionech země. Místní orgány mají situaci pod kontrolou. Teroristé však používají zbraně a poškozují majetek občanů. Proto je třeba, aby protiteroristická operace pokračovala, dokud nebudou bojovníci zcela zlikvidováni,“ řekl Tokajev po zasedání bezpečnostního štábu.

Účastníci nepokojů jsou podle prezidenta podněcovaní ze zahraničí. „Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidováni,“ uvedl. Největší město Kazachstánu, bezmála dvoumilionové Almaty, podle Tokajeva „přepadlo dvacet tisíc banditů“, kteří využili, že místní úřady zaspaly a propásly přípravy k útoku. Právě teroristé používají zbraně proti pokojným civilistům, tvrdí prezident.

ANALÝZA: Rusko řeší druhou frontu neklidu, pro Kazachstán bude okupant

Ujišťuje však, že počínání úřadů nesměřuje k potlačení práv a svobod. „Zákon a pořádek jsou základní zárukou prosperity naší země. Vůbec to neznamená útok na občanské svobody a lidská práva,“ prohlásil šéf státu podle TASS.

Poděkoval také ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za to, že „soudružsky vřele“ zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením pořádku v Kazachstánu. Putin již ve čtvrtek do spojenecké země poslal ruské výsadkáře a podle Kremlu s Tokajevem několikrát o nastolení pořádku v Kazachstánu mluvil po telefonu. 

„Včera a dnes měl řadu telefonických rozhovorů s vůdci členských zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Hovořil s kyrgyzským prezidentem Sadyrem Žaparovem, běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, tádžickým prezidentem Imomalim Rachmonem a také s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem,“ řekl v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Lukašenko, Putin a Pašinjan se podle zprávy běloruské prezidentské kanceláře shodli, že je nepřípustné, aby do Kazachstánu pronikala „banditská uskupení zvenčí“. O přepravě mírových sil ODKB a průběhu operace průběžně informuje Kreml ministr obrany Sergej Šojgu. Ten je také ve stálém kontaktu se svým kazachstánským protějškem.

Tádžikistán pošle posily

Vyslání dvou stovek vojáků do Kazachstánu schválil v pátek tádžický parlament. Spojenečtí vojáci v rámci kontingentu mírových sil vojenského paktu bývalých sovětských republik nebudou nasazeni do bojových operací a nebudou „zabíjet bojovníky“, ujistil v televizi první zástupce vedoucího kanceláře kazachstánského prezidenta Dauren Abajev.

Abajev podle agentury Interfax vyzval veřejnost, aby si nepletla mírovou operaci se zásahem sil rychlé reakce. Dodal, že bojové akce při „čištění“ měst mají na starosti jednotky speciálních sil.

Vyslání 150 kyrgyzských profesionálních vojáků ze zvláštní jednotky Škorpion do Kazachstánu schválil nyní podle serveru Fergana také parlament v Biškeku, ve kterém se ve čtvrtek na mimořádné schůzi k tomuto tématu nesešlo dost poslanců.

Z letiště v Jerevanu pak podle agentury TASS odletěly do Kazachstánu transportní letouny se 70 arménskými vojáky.

Protesty kvůli LPG

Kazachstán prožívá v posledních dnech nepokoje, které agentura Reuters označila za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Začaly v neděli původně jako protesty proti zvýšení ceny zkapalněného plynu ve městě Žanaozen, poté se rozšířily do dalších měst a vyhrotily se.

Rusko poslalo do bouřícího Kazachstánu výsadkáře, mluví o zahraničním spiknutí

Vláda v úterý požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny zdraženého paliva o více než 50 procent, protestující tím však neuklidnila. Prezident proto mimo jiné odvolal kabinet, vyhlásil výjimečný stav a požádal o pomoc země postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). 

Už ve čtvrtek dorazili první ruští a běloruští výsadkáři. Vojáci následně střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů.

Úřady už v noci na čtvrtek informovaly o „likvidaci“ desítek útočníků na administrativní budovy, což některá zahraniční média interpretovala tak, že policie zabila desítky demonstrantů.

6. ledna 2022

Autoři: ,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci a při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...