Jaký je vztah německého ministra zdravotnictví k soukromému pojišťovnictví?


			Jaký je vztah německého ministra zdravotnictví k soukromému pojišťovnictví?
7.1.2022 Zahraničí

Pandemie COVID-19 není zdaleka překonána, a je proto nanejvýš důležité, kdo stojí v čele ministerstva zdravotnictví. V nové německé vládě tento post bude zastávat Karl Lauterbach. Německé soukromé pojišťovnictví tato osoba zajímá z toho důvodu, že je označován jako odpůrce tzv. duálního systému (v Německu totiž soukromé zdravotní pojištění funguje – za stanovených podmínek – vedle veřejného zdravotního pojištění).

Například v roce 2018 Karl Lauterbach konstatoval, že se občanské (tedy veřejné – pro všechny) pojištění v dlouhodobém horizontu určitě prosadí. Z toho se jistě němečtí pojistitelé provozující soukromé zdravotní pojištění neradovali. Od té doby se toho ale hodně událo. Mimo jiné nastala pandemie. V jejím průběhu si lékař a zdravotnický expert Lauterbach udělal jméno jako příznivec očkování a „muž“ jasných a srozumitelných vyjádření. Na jedné straně to vedlo k růstu jeho popularity, ale na druhé straně se stal pro některé skupiny obyvatelstva nepřítelem. Obliba ovšem převážila a dostala ho až do funkce ministra zdravotnictví. K tomu je nutno dodat, že německé pojišťovnictví mu všeobecně blahopřálo ke jmenování a zdá se, že minulost, pokud jde o uvažované občanské pojištění, je zapomenuta.


Mohlo by vás zajímat: Postřehy Evy Gmentové: Ať žije uhlíková stopa aut se spalovacím motorem!


To ostatně potvrzují slova Ulricha Leitermanna, předsedy představenstva skupiny Signal – Iduna. Ten míní, že prof. Lauterbach v průběhu pandemické krize opětovně prokazoval, že vědecky podložená politická rozhodnutí jsou pro něho důležitější než populismus. Podle Leitermanna je vědecky prokázáno, že v Německu existuje na základě duálního financování jeden z nejvýkonnějších zdravotnických systémů na světě. Je přesvědčen, že základem pro budoucí rozhodování budou nadále argumenty a nikoli populismus. Přeje Lauterbachovi hodně síly při zvládání největší zdravotní krize v dějinách Spolkové republiky Německo a všech dalších výzev, obzvláště demografického vývoje.


Mohlo by vás zajímat: Potvrzeno: Generali Česká pojišťovna a slovenská Generali spojují své síly


Ocenění Lauterbacha vyplývá i z vyjádření pojišťovny Barmenia. Podle ní se prof. Lautebach během pandemie díky svým věcným a odborným stanoviskům dobře vyprofiloval. Barmenia věří, že tak bude pokračovat i ve funkci ministra. Těší se na konstruktivní a věcnou výměnu názorů, a to i ke kontroverzním otázkám současného zdravotnického systému a je přesvědčena, že budoucí politická rozhodnutí budou zaměřena na potřeby lidí a na nové příležitosti.

Také německý Svaz soukromých zdravotních pojišťoven (PKV-Verband) nechce otevírat staré rány. Blahopřeje ke jmenování a těší se na konstruktivní spolupráci. Podle jeho názoru stojí německé zdravotnictví před velkými výzvami, a to nejen z důvodu pandemie. Nová koalice si vytýčila v oblasti zdravotnické politiky řadu úkolů, mezi jiným rozvoj digitalizace a zdravotní prevence. Soukromé zdravotní pojišťovny budou tyto návrhy svými přístupy podporovat.

Také pojišťovna Debeka, která má na trhu soukromého zdravotního pojištění vedoucí pozici, je názoru, že před Lauterbachem stojí náročné úkoly, ale že se může opřít o jeden z nejlepších zdravotnických systémů na světě. Sdílí názory prof. Lauterbacha ohledně digitalizace, resp. zdravotnictví více využívajícího data, a prevence, nicméně též zmiňuje, že k opatřením, jež jsou nezbytná pro udržitelnou zdravotnickou politiku, má odlišný přístup.


Mohlo by vás zajímat: Pillow: Konec pokut za zapomenutou zelenou kartu. Stačí ji ukázat v mobilu


Shrneme-li, lze konstatovat, že Lauterbach má – pokud jde o soukromé zdravotní pojistitele – podporu. Nicméně nelze zastírat, že úkoly, jež před ním stojí, jsou náročné, a některé z nich kontroverzní.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články