Věděl, že je nakažený, přesto se na akci objímal s dětmi. Djokovič řeší další skandál

Novak Djokovič chce medaili získat za tři roky v Paříži.

Soud rozhodl o Djokovičovi

Vypadá to, že tenista Novak Djokovič přece jen bude moct po několikadenní kauze nastoupit na Australian Open a obhajovat loňský titul. Jeho právní tým před soudem předložil dokument, který ukazuje, že neočkovaná světová jednička byla na COVID-19 pozitivně testována 16. prosince 2021, a splnila tak podmínky pro udělení zdravotní výjimky pro start na grandslamu. Zároveň je ale jasné, že se Djokovič po zjištění, že ho „napadl“ vir SARS-CoV-2, rozhodně nezachoval příkladně.

Novinář deníku New York Times specializující se na tenis Ben Rothenberg na svých sociálních sítích publikoval výsledky testu Novaka Djokoviče ze 16. prosince 2021. Dlouho se spekulovalo, jestli je Srb očkovaný, nebo nikoliv, sám se k tomu nevyjadřoval. A tak musel spoléhat na to, že od pořadatelů Australian Open dostane zdravotní výjimku, jinak by se nemohl prvního grandslamu sezony účastnit. Cestou k udělení této výjimky bylo prodělání covidu v posledních šesti měsících.

Běžně se u hvězd formátu Djokoviče svět hned dozví, že se dotyčný či dotyčná nakazili. Jenže okolo rodáka z Bělehradu bylo ticho. Až v rámci jeho problémového příletu do Melbourne se ukázalo, že měl být před necelým měsícem pozitivně testovaný na COVID-19. Dokument ukazuje, že na PCR test v Srbsku Djokovič dorazil 16. prosince ve 13 hodin. Výsledek se dozvěděl zhruba o sedm hodin později.

A to je právě problém, protože v tomto období navštěvoval veřejné akce. Konkrétně 17. prosince, kdy si byl vědom nákazy, se bez roušky objevil na setkání s dětmi pořádaném srbským tenisovým svazem. S některými z nich se objímal. K respektování izolace mělo tedy jeho chování daleko. Dne 18. prosince pak absolvoval focení pro francouzský deník L'Equipe.

O čtyři dny později, 22. prosince, zamířil Djokovič na další test, podle nějž byl už negativní.

Vše nasvědčuje tomu, že po několika turbulentních dnech se nyní vítěz 20 grandslamových titulů dočkal vítězství. Po příletu do Austrálie byl zadržen tamními úřady, které mu na letišti zrušily víza, protože mu nechtěly uznat výjimku obdrženou od pořadatelů. Zdálo se, že Djokovič bude okamžitě vyhoštěn, rozhodl se nicméně obrátit prostřednictvím svých právníků na soud. Čas trávil zavřený v karanténním hotelu, v pondělí se pak dozvěděl, že mu byla víza obnovena.

Může mu je však ještě odebrat australský ministr pro imigraci Alex Hawke a zabránit mu tím v obhajobě titulu na Australian Open, které začne za týden.

Tagy: