Móda, nebo nutnost? EIOPA se přiklání k zelené politice


			Móda, nebo nutnost? EIOPA se přiklání k zelené politice
10.1.2022 Pojistný trh

Co přinesla diskuze, která proběhla loni v prosinci v rámci Pátého kulatého stolu k udržitelným financím, kde orgán EIOPA zastupovala přímo předsedkyně Petra Hielkema?

Ve svém vystoupení se Petra Hielkema obrátila na pojistitele a penzijní fondy jako na partnery při prosazování nových standardů. Jde o určité aspekty upisování, investování a provozní činnosti. Vyžaduje se transparentnost a konzistentnost při provádění. EIOPA prý postupuje podle tříletého plánu priorit pro udržitelné finance se sedmi dílčími částmi, který by měl být doplněn systémem integrovaných informací. Obecně Hielkema uvedla, že EIOPA si přeje, aby pojišťovnictví zůstalo v celospolečenském kontextu důležité.


Mohlo by vás zajímat: Velké oči… pojišťovny přehodnocují krytí kybernetických škod


Pokud jde o přírodní katastrofy a pandemická rizika, tak by pojišťovnictví mělo v budoucnu hrát mnohem významnější roli v řízení rizik. Agregovaná vystavení rizikům by mohla na základě toho vzrůst. Bude se požadovat tzv. dopadové upisování (Impact Underwriting) a aktivní podpora například budování zařízení využívajících energii větru. EIOPA by ráda zabránila další platnosti poměrně volných ESG (environmentální, sociální a způsob řízení) standardů v jednotlivých členských státech EU.  Tomuto cíli bude podle Hielkema sloužit rostoucí sjednocování postupů orgánů dohledu v jednotlivých členských státech EU.

Klíčovým záměrem EIOPA je, aby se sama vyprofilovala v rámci ESG postupů a přístupů, tedy aby si zajistila svoji důležitost. EIOPA přitom už pracuje s taxonomií – klasifikačním schématem – jež se využívá mimo jiné v biologii. V diskuzi rovněž zaznělo, že EIOPA odmítá nedostatečné naplňování ESG kritérií, které by jen bylo „natřeno na zeleno“. Bude v tomto směru ostražitá a bude takové snahy pranýřovat. Nějaká volnost ekonomických aktérů, pokud jde o to, aby si sami definovali, co je ještě zelené, by se měla dostat k nule.


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 1. díl


Dalším diskuzním tématem byly investice. Doposud se prý v pojišťovnictví očekávaly výnosy z investic ve výši 8 až 10 %. Nyní se požaduje v případě ropných akcií 20 % a u plynu 10 %. Naproti tomu u obnovitelných energií „dostačuje“ pouhých 3–5 %. EIOPA chválí politicky korektní přizpůsobení výnosových očekávání, přičemž by se zde neměla „vidět“ nějaká nepřirozená narušování trhu.

Racionálně se prý dají rozdílná očekávání výnosů odůvodnit při zohlednění domnělých budoucích finálních hodnot investic, které při nejhorším scénáři pro „uvízlé“ investice tendují ke ztrátě hodnoty. Na druhé straně prý nečiní při racionálním posuzování investic diskontovaná finální hodnota na období přes 30 let žádný velký rozdíl.   Vzhledem ke správcovské roli pojistitelů by investice měly být vybírány podle „zelené vůle“ klientů. V diskuzi se objevila i teze, že klienti by byli ochotni se výnosu zříci, když jde o to něco udělat pro životní prostředí. Napříč celým finančním sektorem mají být aplikovány odpovídající informační požadavky.

Akcionářům pojišťovacích podniků prý hrozí podle Phillipa Thomase podstatná ztráta kontroly. Management bude muset realizovat v rostoucí míře nikoli jejich pokyny, nýbrž pokyny EIOPA, resp. pokyny příslušných národních orgánů dohledu. EIOPA to chce zajistit mimo jiné tím, že odměny managementu budou v rostoucí míře závislé na docílení zelených, nikoli ziskových cílů.  


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 2. díl


Stávající režim Solventnosti II není ještě přizpůsoben. Zatím se zůstává u jednoročního horizontu a přístupu založeného na rizicích, u něhož budou ale nabývat na váze klimatické úvahy. Pozdější přeměna směrem na ESG by ovšem měla od roku 2023 nastat, a to pak i v kontextu odpovídajících změn pro bankovní sektor.  Z článku jednoznačně vyplývá, že EIOPA je nasměrována na zelenou agendu. Jistě nelze absolutizovat teze, jež zazněly v diskuzi, s přihlédnutím k tomu, že v komentáři jsou určitě podávány v jisté zkratce, nicméně jistý odklon od tradičního hospodaření s orientací na zisk je zřetelný. Je otázkou, jaký skutečný prostor bude EIOPA mít v legislativním procesu.  

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články