Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajina si o sobě rozhodne sama, Rusku nebudeme dělat ústupky, zní z NATO

  12:16aktualizováno  18:53
Severoatlantická aliance odmítá činit kompromisy ve věci možného budoucího členství Ukrajiny v NATO. V pondělí to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Rozhovory s Moskvou podle něj nicméně mohou pomoci zabránit hrozícímu konfliktu. Zástupci USA zdůraznili, že mezinárodní hranice nelze měnit silou a že nikomu nedovolí ukončit politiku otevřených dveří NATO.
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na summitu v Bruselu (14. června 2021)

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na summitu v Bruselu (14. června 2021) | foto: Reuters

Podle ukrajinské vicepremiérky Olhy Stefanišynové by NATO nemělo za východisko pro jednání brát žádné ruské požadavky. Šéf aliance a velvyslanci členských zemí s ní v pondělí probírají přípravu na středeční jednání s Ruskem, jehož tématem bude napětí u hranic Ukrajiny. 

Kyjev má obavy, že Moskva využije desítek tisíc vojáků a těžkou techniku ke vpádu na ukrajinské území. Rusko tvrdí, že pokud Západ splní jeho požadavky, zaručí v oblasti klid.

„Členové NATO jsou jednotní v názoru, že všechny země mají právo vybrat si svou vlastní cestu,“ řekl Stoltenberg na adresu ruského požadavku nepřijímat Ukrajinu či Gruzii do aliance. 

Rozhodnout o případném budoucím členství poststovětských zemí v NATO mohou podle něj pouze jejich vlády a třicítka aliančních států.

Stoltenberg také prohlásil, že rozhovory s Ruskem sice nemusejí vést k vyřešení sporu, mohly by však odvrátit hrozící konflikt, což je v tuto chvíli nejdůležitější.

„Měli bychom dospět k politickému řešení, zabránit ozbrojenému konfliktu. Ale měli bychom se připravit i na to, že se Rusko znovu rozhodne použít vojenskou sílu, že dá přednost konfrontaci před spoluprací,“ prohlásil šéf aliance. 

Pokud Moskva odmítne jednat a stejně jako v roce 2014 vpadne na ukrajinské území, bude čelit tvrdým ekonomickým sankcím, zopakoval Stoltenberg společnou pozici NATO.

Ukrajinská vicepremiérka vyzvala alianci, aby neustupovala žádným požadavkům Moskvy, což by podle ní znamenalo kapitulaci. Rusko kromě znemožnění rozšiřování NATO na východ mimo jiné chce, aby aliance stáhla jednotky ze všech postkomunistických členských zemí a neumísťovala tam zbraně. 

Moskva musí pocítit, že vpád na Ukrajinu by byl bolestivý, radí experti

NATO už jednotně dalo najevo, že i tento požadavek odmítá. Dánsko v pondělí navíc podle agentury Reuters nabídlo, že do pobaltského kontingentu aliance poskytne čtyři stíhačky F-16.

„Rusko podle nás špatně vyhodnotilo situaci a my spoléháme na své spojence a na jejich jednotu,“ řekla novinářům před jednáním se zástupci aliančních států Stefanišynová.

Rozhovory Západu a Ruska odstartovala v Ženevě nedělní pracovní večeře náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova s dvojkou americké diplomacie Wendy Shermanovou, na něž navázalo jejich pondělní jednání. Setkání s velvyslanci zemí NATO má Rjabkov na programu ve středu.

Nepodceňte riziko konfrontace, varuje Rusko

Zástupci USA po jednání s ruskými kolegy zdůraznili, že mezinárodní hranice nelze měnit silou a Moskva by měla situaci na hranicích s Ukrajinou deeskalovat tím, že své vojáky stáhne, či vysvětlí, proč v oblasti nyní jsou. Americká strana podle Shermanové dala také najevo připravenost jednat o vzájemném omezení rozsahu vojenských cvičení i držení některých raketových systémů.

Rusové v Ženevě odmítli, že by Rusko chtělo útočit na Ukrajinu. Zároveň však Washington varovali, aby nepodceňoval riziko konfrontace.  Vyjednávání s USA o situaci na Ukrajině nemůže podle Ruska trvat měsíce a roky. Moskva očekává rychlé vstřícné gesto ze strany NATO.

Rjabkov novinářům zopakoval postoj své země a konstatoval, že pondělní jednání byla profesionální. Je však podle něj třeba průlomu a kompromisů. O tom, jestli budou rozhovory s Washingtonem pokračovat, se podle něj Moskva dohodne po setkání Rady NATO-Rusko, které má být ve středu v Bruselu, a po rozhovorech pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které se uskuteční ve čtvrtek.

V otázce členství Ukrajiny v NATO podle ruského diplomata žádný pokrok nenastal, Rjabkov tento bod označil za nejspornější z témat rozhovorů. Moskva, která v roce 2014 s použitím vojáků bez označení obsadila a poté anektovala ukrajinský Krym, trvá na záruce, že východoevropská země nikdy nevstoupí do NATO, protože by to podle ní bylo vážné ohrožení ruské národní bezpečnosti.

Shermanová však takovou garanci důrazně odmítla, když řekla, že USA nedovolí změnu dlouhodobě platné politiky otevřených dveří Severoatlantické aliance. Ta znamená, že do NATO může vstoupit jakákoliv země, která o to má zájem a je schopna plnit společné závazky, a také to, že rozhodnutí o rozšíření aliance je výhradně na jejích členech. Žádná třetí země do něj nemůže mluvit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...