Hlavní obsah

Nejrychleji mizí byty před rekonstrukcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jak dlouho se prodá menší či větší byt, nový či před rekonstrukcí, rodinný dům, chata a chalupa či pozemek, analyzovaly pro Právo inzertní nemovitostní portály Sreality.cz a Bezrealitky.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nejrychleji se ze všech typů nekomerčních nemovitostí prodávají menší byty, které je možné zrekonstruovat podle vlastních představ.

„Průměrně jsou na Sreality.cz inzerovány čtyřicet dní,“ potvrdila datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná. Zajímavé nabídky ale podle ní mizí během několika dní.

„V meziročním porovnání podzimu 2020 a 2021 pozorujeme zkracování doby inzerce u veškerých druhů nemovitostí napříč republikou,“ doplnila Hana Kontriš, manažerka inzertních služeb Sreality.cz. V průměru se zde byty inzerují 55 dnů. Stejnou dobu v průměru trvají nabídky rekreačních nemovitostí.

V průměru jsou jednotky prodány do měsíce až měsíce a půl
data Sreality.cz. a Bezrealitky.cz

Novostavby nebo byty ve výstavbě tvoří zhruba pětinu nabídky Sreality.cz. Doba, po kterou jsou inzerovány, je o více než deset dní delší než průměrná doba inzerce bytů.

„Z hlediska velikosti mají menší byty s užitnou plochou okolo 50 m2 dobu inzerce o několik dní kratší. Naopak větší byty okolo 80 m2 si kupce hledají o pár dní déle,“ dodala Smutná.

V nabídce přibývá rozestavěných domů

Finance

Rodinné domy se na Sreality. cz inzerují průměrně 65 dní. U stavebních parcel i zahrad je doba inzerce delší, v průměru okolo 80 až 90 dní.

Středočeský dům se prodá do měsíce

„Nejvyšší rychlost prodeje je v Praze a Brně, kde se většina bytů prodá za zhruba tři týdny. V případě rodinných domů ve Středočeském kraji se pak dostáváme s každým druhým domem v rychlosti prodeje pod měsíc,“ shrnul šéf Bezrealitky. cz Hendrik Meyer.

Kolik dní jsou v nabídce (průměrná doba prodejů)
BytyRodinné domyChaty a chalupyPozemky
Průměr za celou ČR27374245
Praha + Středočeský kraj24343547
Regiony31454639
Zdroj: Bezrealitky.cz, rok 2021

Podle Maxima Reality se nyní vůbec nejrychleji prodávají byty 2+1 o velikosti 65 až 70 metrů čtverečních v Olomouci nebo Brně a pak zasíťované stavební pozemky, a to v podstatě po celém Česku.

Dobu inzerce nejvíce ovlivňuje lokalita, záleží na jednotlivých obcích či čtvrtích, a v některých případech jsou rozdíly dokonce i v rámci ulice, když například jedna její část se nachází u parku v klidnější části a druhá u silnice.

Jsou i ležáky

Přestože trvá realitní boom, je omyl se domnívat, že se rychle prodá úplně všechno. „S tzv. ležáky se setkáváme u bytů. Některé z nich mají komplikované majetkové vztahy nebo horší komfort třeba v podobě sníženého přízemí,“ řekl ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Na Bezrealitky.cz jsou ležáky méně než dvě procenta bytů a pozemků, u rodinných domů jde o tři procenta z celkové nabídky a u chalup až čtyři procenta.

Pozemky za 10 let zdražily i dvojnásobně

Finance

Důvodem je většinou to, že prodávající přestřelí cenu v poměru k tomu, kolik bude muset budoucí vlastník ještě investovat. U rekreačních objektů pak od koupě odrazují například chráněná území, protože to komplikuje přestavby, a špatná dostupnost.

Podle Meyera se dlouho prodávají staré průmyslové areály, sjezdovky, chatové tábory nebo třeba specifické pozemky či naopak prémiové, extrémně drahé nemovitosti, které jsou v nabídce i několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám