Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Pastrňák střílel i nahrával a byl vyhlášen hvězdou zápasu

Kanonýr se rozjíždí. David Pastrňák pomohl hokejistům Bostonu k výhře ve Washingtonu 7:3 dvěma góly a jednou asistencí a podruhé za sebou byl v zápase NHL vyhlášen první hvězdou zápasu. Vítek Vaněček v 28. minutě nahradil v brance Capitals Zacharyho Fucalea a ve zbylém průběhu zápasu inkasoval tři góly. V pondělním programu NHL se do branky dostal také Pavel Francouz, který třiadvaceti zásahy pomohl Coloradu k výhře 4:3 nad Seattlem. Do statistik se zapsal i Filip Chytil, jeho asistence ale New York Rangers k výhře na ledě Los Angeles nepomohla.

David Pastrňák se raduje z gólu
zdroj: USA Today Sports autor: Bob DeChiara

Hokejisté Washingtonu do zápasu proti Bruins vstoupili výborně, po dvou trefách Conora Shearyho vedli ve 13. minutě už 2:0. Boston ale nepovedený začátek nerozhodil a ještě do konce první části srovnal. Snížení na 1:2 vystřelil v přesilové hře ze svého oblíbeného místa v levém kruhu Pastrňák a o vyrovnání se v poslední minutě první třetiny postaral Brad Marchand.

O vítězství rozhodli hokejisté Bostonu ve druhé části čtyřmi brankami. Trefy Matta Grzelcyka a Craiga Smithe vyhnaly z branky Fucalea, ale ani Vaněček nedokázal rozjeté Bruins zastavit. O čisté konto ho již po minutě připravil svou druhou brankou v zápase Pastrňák a druhý gól inkasoval po dalších čtyřech minutách z hole Erika Hauly. Washington zásluhou T. J. Oshieho snížil, ale ztrátu již nedohnal. V poslední třetině se prosadil ještě Marchand a uzavřel na 7:3.

Pastrňákovi se vrátila střelecká forma. Havířovský rodák v posledních čtyřech duelech dal pět gólů a výrazně pomohl Bostonu do elitní osmičky Východní konference. Bruins vyhráli pět z posledních šesti zápasů a z osmé pozice mají na devátý Detroit již čtyřbodový náskok.

Naopak Washington se trápí. Čtyři prohry v řadě odsunuly svěřence Petera Lavioletta z čela konference až na pátou pozici. Capitals špatně brání, během černé série inkasovali osmnáctkrát. "Máme spoustu dobrých hráčů, musíme se ale vrátit k naší hře, našemu hernímu plánu. Nemá cenu zbytečně panikařit, budeme dál makat a zkusíme se dostat zpět na vítěznou vlnu," řekl střelec dvou branek Sheary.

Pěti body za gól a čtyři asistence se blýskl obránce Bostonu Grzelcyk. Osmadvacetiletý Američan dosáhl na pět bodů jako první bek v tomto ročníku NHL. "Během zápasu jsem se jen smál. Většinu sezony jsem se na ledě cítil výborně, ale body jsem získával stěží, dnes se to ale protrhlo. Svým bodovým příspěvkem se v průběhu sezony netrápím, na druhou stranu si ale uvědomuju, že je mým úkolem týmu pomoct," řekl Grzelcyk, který měl před zápasem s Capitals jen osm zápisů.

Brankář Francouz proti Seattlu naskočil do třetího zápasu po vleklém zranění kyčle a výhrou navázal na sobotní duel proti Torontu, v němž pomohl k obratu ze stavu 0:4. Také proti ligovému nováčkovi museli hokejisté Avalanche dohánět ztrátu. Doma prohrávali 1:3, ale po brankách Nazema Kadriho, Devona Toewse a Nicolase Aube-Kubela otočili na 4:3 a vyhráli desátý z posledních 11 zápasů.

"Hráli opravdu dobře, my jsme ale dokázali najít způsob, jakým je přehrát, a dokázali jsme otočit skóre. Příště musíme najít způsob, jak se do zápasu dostat dříve," řekl Kadri. "Seattle hraje nepříjemný hokej. Možná nemají tak nabitou soupisku, ale přinutí vás dát do toho všechno," dodal nejproduktivnější hráč Avalanche v sezoně. Seattle i přes nadějný vývoj zápasu protáhl sérii již na šest proher.

Hokejisté Los Angeles porazili Rangers 3:1 a vyhráli čtvrtý z posledních pěti zápasů. Zlomily ho dvě branky Kings z úvodu druhé třetiny. Rangers snížili v 52. minutě, kdy Chytilovu střelu těsně před brankářem Calem Petersenem tečoval Mika Zibanejad. Český útočník bodoval podruhé za sebou. Tým z New Yorku ze závěrečného tlaku branku nevytěžil, a naopak v poslední minutě při risku bez brankáře inkasoval. Skóre uzavřel střelou do prázdné branky Adrian Kempe.

Zápasy NHL:

Washington - Boston 3:7 (2:2, 1:4, 0:1)
Branky: 4. a 13. Sheary, 35. Oshie - 19. a 29. Pastrňák, 20. a 51. B. Marchand (na první Pastrňák), 23. Grzelcyk, 28. Craig Smith, 34. Haula. Střely na branku: 30:31. Diváci: 18.573. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. B. Marchand, 3. Grzelcyk (všichni Boston). Vítek Vaněček za Washington odchytal 32 minut a 3 sekundy, inkasoval tři branky z 15 střel a úspěšnost zásahů měl 80 procent.

Colorado - Seattle 4:3 (1:1, 1:2, 2:0)
Branky: 6. a 37. Aube-Kubel, 52. D. Toews, 55. Kadri - 10. Marcus Johansson, 25. McCann, 35. Blackwell. Střely na branku: 35:26. Diváci: 17.516. Hvězdy zápasu: 1. Kadri, 2. Aube-Kubel, 3. D. Toews (všichni Colorado). Pavel Francouz za Colorado odchytal celé utkání, inkasoval tři branky z 26 střel a úspěšnost zákroků měl 88,5 procenta.

Los Angeles - NY Rangers 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky: 21. Danault, 24. B. Lizotte, 59. A. Kempe - 52. Zibanejad (Chytil). Střely na branku: 39:23. Diváci: 13.558. Hvězdy zápasu: 1. C. Petersen, 2. T. Moore, 3. Danault (všichni Los Angeles).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články