Odejde Škoda Auto z Číny? O strategii na klíčovém trhu rozhodne koncern Volkswagen

Prodeje škodovek v Číně se prudce propadly.

Prodeje škodovek v Číně se prudce propadly. Zdroj: Škoda Auto

Koncern VW a Škoda budou přehodnocovat strategii pro Čínu.
Čína celé jedno desetiletí představovala největší odbytiště Škody Auto.
Ve hře je expanze do Vietnamu.
4
Fotogalerie

Manažery německého koncernu Volkswagen a Škody Auto čeká složitý úkol. Určit strategii pro klíčový čínský trh. Už od roku 2010 neprodávala Škoda nikde jinde na světě více aut než v Číně. V prvním pandemií poznamenaném roce 2020 se však odbyt propadl o 39 procent a loni o dalších 59 procent. Z dlouho suverénní pozice největšího trhu Škody se tak Čína loni s 71 tisíci vozy propadla na čtvrté místo za Německo, Rusko a za Česko.

„Strategii musíme vyhodnotit,“ odpověděl člen představenstva automobilky Martin Jahn na otázku, zda je jedním z možných scénářů odchod z tamního trhu, o kterém se v minulých letech spekulovalo.

„Nevím, jestli musí být značka za všech okolností na každém trhu do určité míry profitabilní. Nemá cenu mít na některých trzích značku, která nedokáže dosahovat určité výše profitu,“ uvedl také v pořadu E15 Elita byznysu. Jasno o nové strategii má být nejpozději na přelomu tohoto a příštího roku.

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub
 

Jednotlivé díly s Martinem Jahnem, ve kterých popisuje plány Škody se spalovacími motory či s elektromobily, budete moci již brzy zhlédnout na E15.cz, popřípadě si poslechnout celý rozhovor ve formě podcastu mimo jiné na platformách Spotify nebo Apple Podcasts.

Meziročně o čtrnáct procent si v Číně loni pohoršil i celý koncern Volkswagen. Zákazníci si u něj koupili 3,3 milionu vozů. V žádném jiném významném regionu koncern tak vysoký propad nezaznamenal.

Celý čínský trh přitom loni poprvé po čtyřech letech rostl, a to o téměř čtyři procenta na 26,3 milionu prodaných vozů. K růstu přispěla sílící poptávka po elektromobilech. Jejich podporu přitom Čína postupně snižuje a v příštím roce ji má zcela ukončit. Vozů s alternativním pohonem se v této zemi loni prodalo přes 3,5 milionu.

Ještě donedávna přitom Škoda v Číně vykazovala vynikající prodejní výsledky. V roce 2019 udala 282 tisíc automobilů, o rok dříve si čínští zákazníci pořídili dosud rekordních 341 tisíc škodovek. Pro srovnání: na svém druhém největším trhu v Německu prodala automobilka ve stejných letech 191 a 177 tisíc vozů.

Díky Volkswagenu v zádech Škoda úspěšně lákala čím dál více zákazníků na německou kvalitu za dostupnou cenu. V segmentu levnějších vozů ale mohutně posílily domácí čínské značky a o dražší škodovky neprojevil trh dostatečný zájem. Nedostatek čipů v kombinaci s důsledky pandemie způsobil, že Škoda ztratila roky budovanou pozici. Místo aby se dál blížila k cíli, tedy půl milionu prodaných škodovek ročně, spadla na loňských 71 tisíc vozů.

Takový výkon by neuspokojil ani ambice z doby, kdy se automobilka teprve chystala na vstup do Číny: „Klademe si za cíl dostat se přes sto tisíc aut a do šesticiferného řádu, protože jinak nás nebude na čínském trhu nikdo brát vážně.“ To už v roce 2006 prohlásil tehdejší člen představenstva Škody Fred Kappler. Současný strmý pád tak nutí k současnému přehodnocování strategie.

Už v průběhu letoška by také mělo být jasné, zda Škoda začne vyrábět a prodávat nové vozy ve Vietnamu, jejž považuje za velice perspektivní. Automobilka by tam vyráběla vozy se spalovacími motory.

Rok 2007 nebyl prvním, kdy Škoda v Číně působila. Tehdy obnovila obchodní i výrobní činnost. Pět prodejních zastoupení v říši středu totiž provozovala již v roce 1936. Od návratu v roce 2007, kdy v čínských závodech vyrobila 39 tisíc vozů, produkci dál rychle zvyšovala: mezi lety 2008 a 2010 zhotovila 385 tisíc vozů, v letech 2017 až 2019 dokonce 953 tisíc vozů. Zásadní podíl na odbytu měl model Octavia.