Pravěký zverimex: Jak se obchodovalo se psy

Pravěký zverimex: Jak se obchodovalo se psy
Sdílej
 
Původ nejlepšího přítele člověka je stále z velké části zahalen tajemstvím. Jistá shoda panuje snad pouze v tom, že všichni domácí psi jsou potomky jedné, dnes již vymřelé linie vlků. A na vzniku moderních sibiřských psích plemen se zřejmě podílel pradávný obchod se psy.

Před 30 až 40 tisíci lety tato vlčí linie začala navazovat opatrné vztahy s lidmi a před nejméně 20 tisíci lety z ní byli domestikováni psi, kteří se spolu se svými páníčky stěhovali na nová a nová území.

Izolovaný svět sibiřských psů

Z genetických studií vyplývá, že v době před asi 11 tisíci lety už byla světová psí populace rozrůzněna do nejméně pěti různých vývojových linií. Jednou z nich byli sibiřští psi, kteří jsou posledních 10 tisíc let nedílnou součástí života na Sibiři. Pracovní psi jim sloužili a stále slouží nejen jako společníci, ale také jako lovci, tahači saní a hlídači sobích stád.

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Od doby železné po středověk byla Sibiř svět sám pro sebe, v němž izolovaně žily lidské populace – genetické studie ukazují, že se prakticky nemísily s jinými populacemi. Izolace však nebyla tak úplná, jak jsme si dlouho mysleli. Sibiřané si zachovávali odstup, ale o kontakt s cizími vlivy ochuzeni nebyli.

Pravěké obchodní trasy

Nedávné archeologické nálezy prokázaly, že už před víc než 2000 lety musely Sibiř s okolním světem spojovat dobře zavedené obchodní trasy, po kterých se sem dostávalo exotické zboží jako například skleněné korálky. Tyto trasy vedly nejen do přiléhajících stepních oblastí, ale také k Černému moři, na Blízký východ a pravděpodobně i do Evropy. Když se o nich dozvěděla paleogenetička Tatiana Feuerbornová z dánské Kodaňské univerzity, napadlo ji, že ceněným zbožím nebyly jen různé tretky, ale také – domácí psi. Je možné, že se obchodovalo i s nimi?

Na rozdíl od samojedů byli sibiřští huskyové vyšlechtěni k tahání saní •  Profimedia.cz

Ceněné zboží

Odpověď doktorce Feuerbornové a jejím kolegům poskytla další genetická studie. Analýza 60 let až 11 tisíc let starých vzorků psí DNA ukázala, že v době před 9500 až 7000 lety byli sibiřští psi geneticky izolovaní stejně jako jejich páníčci. Pak ale přišel zlom: Místní psi se začali křížit se psy, kteří pocházeli z velké dálky – z asijských stepí nebo z Evropy.

A protože psi se mísili, ale jejich páníčkové pořád ne, vidí v tom vědci spíš doklad obchodování se zvířaty než toho, že by se v oblasti usazovali cizinci provázení svými psy. Zakoupení psi se pak na Sibiři pravděpodobně stali součástí něčeho, čemu bychom dnes řekli cílený šlechtitelský program.

Pracovní psi jamaloněneckých pastevců sobů ze severozápadní Sibiře •  Robert Losey (LMU)

Ze saňových psů pastevečtí

Úkolem prvních sibiřských psů zřejmě bylo tahat saně, možná také pomáhat při lovu. Když však tehdejší společnost prodělala přerod od lovců a sběračů k pastevcům sobů, začala potřebovat i jiný typ psů – takový, který bude nejen odolný vůči drsnému klimatu, ale který také dokáže hlídat a nahánět velká sobí stáda. Získat jej umožnilo právě křížení místních psů s těmi z jiných oblastí. Tato strategie podle vědců vedla ke vzniku moderních sibiřských plemen, jako je samojed.


Samojed

Většina moderních psích plemen je výsledkem chovatelského úsilí během 19. a 20. století. Ne tak sibiřský samojed. Po prvotním křížení, které dalo vzniknout jeho plemeni, zůstal prakticky nedotčený – geneticky jsou samojedi téměř stejní, jako byli ve středověku. Jméno samojed odkazuje na jejich páníčky – samojedsky mluvící sibiřské národy. Plemeno je však získalo až na počátku 20. století, když evropští polárníci sháněli saňové psy. Do té doby to byli prostě pracovní psi.

Dobytí Arktidy: Bez psa by to ze Sibiře do Ameriky nešlo

Dobytí Arktidy: Bez psa by to ze Sibiře do Ameriky nešlo

Chlupatí a hladoví: Psí dobyvatelé Antarktidy

Chlupatí a hladoví: Psí dobyvatelé Antarktidy

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

 

Články odjinud