Filmy roku 2022: Marvel, Batman a česká pohádka

Filmy roku 2022: Marvel, Batman a česká pohádka
Sdílej
 
V prvním čtvrtletí roku 2022 (od ledna do dubna) uvidíme v kinech mnoho zajímavých filmů nejen pro děti. Čeká nás něco (skoro) od Marvelu, české pohádky i nové sci-fi. Podívejte se, na co se budete dívat: nechybí Krotitelé duchů, nový Batman, spider-manovský zloduch Morbius, animák třeba od Pixaru, ani Tajemství staré bambitky 2!

Filmy roku 2022 v kinech od ledna do března:

Krotitelé duchů: Odkaz

Ghostbusters: Afterlife

Režisér: Jason Reitman, herci: Carrie Coon, Finn Wolfhard, Paul Rudd (který hraje Ant-Mana), Mckenna Grace, Logan Kim

Žánr: dobrodružný, komedie, fantasy

Premiéra: 6. ledna 2022

Krotitelé duchů jsou zpátky, ale poněkud mladší, než jste je možná viděli v televizi. Když se děti přestěhují na venkov, objeví tajemný odkaz, který po sobě zanechal jejich dědeček. Fantastickou dobrodružnou komedii natočil Jason Reitman. Jeho otec Ivan režíroval první dva filmy s Krotitely duchů z let 1984 a 1989 (to už je dávno). A nám ti noví trochu připomínají Stranger Things.

Zajímavost: Dětského hrdinu Trevora hraje Finn Wolfhard ze seriálu Stranger Things. Paula Rudda určitě znáte jako superhrdinu Ant-Mana.

O filmu Krotitelé duchů: Odkaz píšeme v ABC č. 1/2022.

Hotel Transylvánie: Transformánie

Hotel Transylvania: Transformania

Režiséři: Derek Drymon, Jennifer Kluska, herci: Andy Samberg, Selena Gomez, Brian Hull, Brad Abrell, Fran Drescher, Steve Buscemi

Žánr: animovaný, dobrodružný, komedie

Premiéra: 14. ledna 2022

Ve čtvrtém a posledním dílu série animovaných filmů Hotel Transylvánie se dějí divné věci! Z Drákuly a jeho monstrózních kamarádů jsou najednou lidi. A z Johnnyho je naopak monstrum! Drak těžce nese, že už nemá žádné schopnosti. Zato Johnny si svůj nový „příšerný” život náramně užívá. Přesto souhlasí vyrazit do světa najít lék dřív, než bude pozdě…

Zajímavost: Čtvrtý díl Hotelu Transylvánie měl mít premiéru v kinech, ale kvůli epidemii nemoci COVID-19 byla zrušena. Film místo toho rovnou zamířil online.

Hotel Transylvánie: Transformánie uvidíte online na Prime Video.

Fortnite je monstrózní: Frankenstein a Dracula pronikli do hry

Fortnite je monstrózní: Frankenstein a Dracula pronikli do hry

Moonfall

Moonfall

Režisér: Roland Emmerich, herci: Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley, Michael Peña

Žánr: akční, dobrodružný, fantasy

Premiéra: 3. února 2022

Roland Emmerich je známý ničitel. Odborník na katastrofické filmy (Den nezávislosti, Godzilla, Den poté), ve kterých to s naší planetou nedopadá dobře. Zkáza hrozí Zemi i v jeho novém katastrofickém sci-fi Moonfall, když zásah asteroidu změní oběžnou dráhu Měsíce. Podaří se odvážným astronautům zabránit smrtící srážce? Nebo nás čeká Armageddon?

Zajímavosti: Michael Peña hraje Ant-Manova ukecaného kamaráda. Halle Berry si kdysi zahrála superhrdinku nebo spíš super zlodějku Catwoman.

Uncharted

Uncharted

Režisér: Ruben Fleischer, herci: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Antonio Banderas, Tati Gabrielle

Žánr: akční, dobrodružný

Premiéra: 10. února 2022

Film podle veleúspěšné herní série Uncharted se připravoval skoro tak dlouho, jako je většina z vás naživu. Snad to přežije i jeho hlavní hrdina objevitel a dobrodruh Nathan Drake. Protože tohle je jeho úplně první dobrodružství! Hledá sošku ze Zlatého města v El Doradu a v patách mu jsou zákeřní konkurenti. A taky prostořeký lovec pokladů Sully.

Zajímavosti: Hlavního hrdinu hraje Tom Holland, který se proslavil jako Spider-Man ve filmech studia Marvel. Roli původně získal Mark Wahlberg známý z několika filmů s Transformers. Ale místo toho se objevuje v Uncharted jako zkušenější Sully.

O filmu Uncharted píšeme v ABC č. 3/2022.

Tajemství staré bambitky 2: Podívejte se na novou ukázku

Tajemství staré bambitky 2: Podívejte se na novou ukázku

Tajemství staré bambitky 2

Tajemství staré bambitky 2

Režisér: Ivo Macharáček, herci: Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Ondřej Vetchý, Miroslav Vladyka, Jiří Lábus, Veronika Khek Kubařová

Žánr: pohádka

Premiéra: 10. února 2022

Nejoblíbenější současná česká pohádka se po deseti letech dočkala pokračování. Král Jakub a královna Anička mají malou dcerku, která nejraději skotačí s dědečkem Karabou. Stará loupežnická bambitka je vystavená ve vitrínce jako velká vzácnost. Ale zase bude potřeba ji vytáhnout a oprášit. Protože špatní rádcové Lorenc a Ferenc kují pikle v sousedním království.

Zajímavost: Tajemství staré bambitky patří k nejsledovanějším pohádkám na České televizi.

O filmu Tajemství staré bambitky 2 píšeme v jednom z příštích čísel ABC.

Tajemství staré bambitky 2: Karaba se vrátil

Tajemství staré bambitky 2: Karaba se vrátil

Batman

The Batman

Režisér: Matt Reeves, herci: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Andy Serkis, Colin Farrell, Jeffrey Wright, John Turturro

Žánr: akční, krimi, drama

Premiéra: 3. března 2022

Batman se vrací. Už zase. Temný rytíř je superhrdinou, kterého jsme za posledních třicet let vídali ve filmech nejčastěji a v mnoha různých podobách. Ta nejnovější měla podle původních plánů navázat na filmy Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti a Liga spravedlnosti. Ale to se změnilo. Připravte se na (dalšího) úplně nového Batmana, který není z Lega. Bojuje proti zločinu teprve druhým rokem a odhalí korupci na nejvyšších místech Gothamu. Zároveň musí zastavit tajuplného sériového zabijáka, co si říká Ridler.

Zajímavost: Batmana hraje Robert Pattinson, který se proslavil jako upír Edward v sáze Twilight. Mohli jste ho vidět taky jako Cedrica Diggoryho ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár.

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Proměna

Turning Red

Režisér: Domee Shi, herci: Rosalie Chiang, Sandra Oh, James Hong

Žánr: animovaný, dobrodružný, komedie

Premiéra: 10. března 2022

Nejnovější animovaný film studia Pixar je o třináctileté dívce, ze které se stává panda červená pokaždé, když ji něco rozruší. Jako by jí nestačili starosti obyčejného teenagera! Navíc má neustále v patách vlastní mámu. A ta to se starostlivostí vážně trochu přehání.

Zajímavost: Režisérka Domee Shi natočila krátký animovaný film Bao, za který dostala Oskara.

Příšerákovi 2

Happy Family 2/Monster Family 2

Režisér: Holger Tappe, herci: Daniel Ben Zenou, Jessica Brown Findlay, Nick Frost

Žánr: animovaný, rodinný, komedie

Premiéra: 24. března 2022

Baba Jaga unesena! Podivuhodná rodinka Wishbonů se musí znovu proměnit v Příšerákovi, aby kamarádku zachránili před obávanou lovkyní monster. Jako mumie, vlkodlak, upírka a Frankensteinovo monstrum se přes tropické pláže i zasněžené hory vydávají po jejich stopách.

Ježek Sonic: Stějně slavný jako Mario nebo Mickey Mouse

Ježek Sonic: Stějně slavný jako Mario nebo Mickey Mouse

Ježek Sonic 2

Sonic the Hedgehog 2

Režisér: Jeff Fowler, herci: Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Natasha Rothwell

Žánr: akční, dobrodružný, komediální

Premiéra: 31. března 2022

To bylo povyku, když se tenkrát objevil první trailer na film s Ježkem Sonicem a jeho hlavní hrdina vypadal úplně jinak než v oblíbených hrách! Fandové zuřili na internetu. Studio nelenilo a podobu titulního ježka upravilo. Vyplatilo se to a Ježek Sonic měl takový úspěch, že se dočkal pokračování. Sonic touží dokázat, že je skutečným hrdinou. Šanci dostane hned, jak se na scénu vrátí zlý Dr. Robotnik. Aler ježek ještě není všechno! Robotnikovi tentokrát pomáhá Ježura Knuckles.

Morbius

Morbius

Režisér: Daniel Espinosa, herci: Jared Leto, Michael Keaton, Adria Arjona, Jarred Harris, Matt Smith, Tyrese Gibosn

Žánr: akční, dobrodružný, drama

Premiéra: 31. března 2022

Morbius je superhrdinský film, který vznikl podle komiksů vydavatelství Marvel. Morbius je také žijící upír, který je v komiksech obávaným protivníkem Spider-Mana. Ale toho tady asi osobně neuvidíte. Práva na filmová dobrodružství Morbia vlastní studio Sony. Prostě „případ Venom". Film není součástí čtvrté fáze studia Marvel, ale má k ní docela blízko. Tak se podívejte, jak Doktor Morbius najde lék na obávanou nemoc, ale stane se z něj hladový lovec.

Zajímavost: Jared Leto, který hraje hlavní roli, získal Oscara a je frontmanem slavné hudební skupiny 30 Seconds to Mars.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Nejlepší filmy roku 2021

Nejlepší filmy roku 2021

Nešťastný nový rok 2022! Filmy nám předpovídají temnou budoucnost

Nešťastný nový rok 2022! Filmy nám předpovídají temnou budoucnost

 

Články odjinud