Domů
Elektřina
IEA: Celosvětová poptávka po elektřině loni výrazně rostla
Elektricke vedeni. Autor: Andrew Imanaka

IEA: Celosvětová poptávka po elektřině loni výrazně rostla

Elektřina
6 komentářů
15. leden 2022, 07:26
ČTK

Celosvětová poptávka po elektřině vzrostla loni o šest procent, tedy 1500 terawatthodin (TWh). V procentech byl růst nejvyšší od zotavení z globální finanční krize v roce 2010. V TWh byl růst rekordní. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) o elektrárenském sektoru.

V příštích několika letech by ale růst celosvětové poptávky po elektřině měl zpomalit díky vyšší energetické účinnosti a zpomalení ekonomického oživení. Do roku 2024 předpokládá IEA růst poptávky v průměru o 2,7 procenta ročně, i když dopady koronavirové pandemie a vysokých cen energií jsou stále nejisté.

Nejvíce se má poptávka po elektřině v letech 2022 až 2024 zvyšovat v jihovýchodní Asii, a to v průměru o pět procent. Následovat bude asijsko-pacifický region, který zahrnuje Čínu. Zde má poptávka růst o přibližně čtyři procenta, což je mírně pod úrovní z doby před pandemií.

V Severní a Latinské Americe se má poptávka zvyšovat o zhruba jedno procento. Největší bude procentní růst v Mexiku a Kanadě. V Evropě se má letos poptávka zvýšit o 1,7 procenta, v dalších letech pak bude stagnovat.

Emise oxidu uhličitého v energetickém sektoru po dvou letech poklesu loni stouply o sedm procent na nový rekord. Pomalejší růst poptávky po elektřině a zvýšení produkce z nízkouhlíkových zdrojů by měly růst emisí v letech 2022 až 2024 snížit na méně než jedno procento ročně.

Produkce elektřiny z fosilních paliv bude v příštích letech stagnovat. Obnovitelné zdroje by v příštích třech letech měly růst o osm procent ročně a v roce 2024 by měly pokrýt více než 90 procent celkového růstu poptávky.

Jaderná elektrárna Temelín, která je největším výrobcem elektřiny v Česku a kryje zhruba pětinu domácí spotřeby, loni vyrobila 15,86 terawatthodiny.

Štítky:elektrina
IEA

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(6)
Nefi
15. leden 2022, 15:12

Sice to sem nepatří, ale dnes jsem zaznamenal další kolo informační kampaně Seven Energy na téma blackout. V HN jsme se z úst pana Tykače dozvěděli, že energetici dne 22.12. prožívali drama a od 16 hodin do půlnoci bylo připojeno vše, co být mohlo. Na burze v Lipsku prý byla zcela vyčerpána zásoba dostupných energetických zdrojů. Nechtějí nás prý strašit blackoutem, ale...

Ve skutečnosti toho dne nastalo ekonomicky pouze to, že vzhledem k velmi vysokým cenám plynu došlo ke switchingu od plynovek k uhelkám. V 16 hodin Česká republika exportovala přes 3,2GW výkonu. Po 20 hodině začal ČEZ vypínat paroplyn v Počeradech, což nesvědčí o tom, že by se až do půlnoci konalo nějaké drama. V Německu samotném bylo nasazeno toho dne maximálně 12GW plynu, když instalovaný výkon mají 30GW. V Lipsku nedošlo k vyčerpání zdrojů, ale pouze ke střetu nabídky s poptávkou, pokud se těmi vyčerpanými zdroji nemyslí pouze dostupné uhlí.

Co mě děsí, že s těmito příběhy se chodí na ministerstva, kde se vyprávějí hororové pohádky o blackoutu a za masivního poplácávání po zádech se všichni shodují, že se v Bruselu zase zbláznili, ale my jsme samozřejmě chytřejší. Dokonce ani ty emisní výjimky v Kocourkově nejsme schopni řešit tržním způsobem, nýbrž pomocí vyběhávání a zařizování.

De Carbon
15. leden 2022, 21:10

Vsichni obchodnici byli na vanocnich vecircich a byli namol. Duvod byl lidsky faktor a ne nedostatek elektrickych zdroju a EE.

Josef
15. leden 2022, 22:25

Nevím kdo tady vyhrožuje rozpadem sítě , nemyslím si ,že k něčemu takovému musí docházet pokud bude v sítě hodně OZE jen principu je nutno mít dost regulační energie a to prostě stojí hodně peněz elektřina bude jen drahá a pro mnohé méně dostupná , ale síť bude stabilní. Za takových 8 let se dostaneme do situace velkých cenových výkyvů mezi létem a zimou. V zimě bude cena el. energie enormní zatímco v létě bude cena opisovat kachní křivku.

JD
15. leden 2022, 23:40

Pokud jde o tu kachní křivku v létě, tak kombinace s krátkodobými úložišti energie je na cestě k vytlačení špičkových zdrojů, jako např. plyn. A to tak, že cenově.

https://www.powermag.com/developments-in-energy-storage-could-spell-the-end-of-the-duck-curve/

O to více plynu by mohlo zůstat na zimu.

Josef
16. leden 2022, 18:29

Aby k tomu došlo musela by být cena akumulace + cena el energi v nákupní hodinu nižší než cena el. energie v prodejní hodinu. Pokud je cena krátkodobé akumulace ve

velkém okolo 80EUR/MWh + nějaké ztráty . Pak dejme tomu rozdíl cena okolo 100 Eur zajišťuje rentabilitu akumulačních systémů. Takový rozdíl cen v létě asi nebude v zimě dejme tomu , ale v zimě jedou plynovky stabilně , protože výroba FV panelů je nízká a spotřeba el. energie vyšší. A teď k samotné kachní křivce : I když cena baterií poklesne a začnou se masově používat pro krátkodobé vyrovnávání sítě , pak kachní křivka z principu musí být zachována , protože náklady na akumulaci jsou umořovány právě z cenového rozdílu, jak se sníží přestanou se budovat další úložiště dokud se zase nezvýší a nebo dokud nepoklesna cena úložiště.

minduton
16. leden 2022, 13:28

Tak prý 22. prosince měli všichni v EU opět zaťaté zadele, protože jsme byli opět krok od systémového blackoutu.

V EU tento os(t)udný den jelo prý všechno, co jet mohlo. Stačilo by prý, aby bylo o něco chladněji a k tomu vypadnul nějaký větší blok a šlo by to jak domino.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se