Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ruská armáda končí „mírovou misi“. Z Kazachstánu se vrátilo šest letadel s vojáky

Autor: ČTK - 
15. ledna 2022
09:02

Do Ruska se dnes vrátilo prvních šest letadel s vojáky, které Moskva začátkem tohoto měsíce vyslala do Kazachstánu na podporu tamního prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, jehož režim čelil masovým protestům a nepokojům, které nakonec brutálně potlačil. O návratu „mírových sil“ informovala agentura TASS.

Šestice strojů přistála na letišti ve městě Ivanovo, které leží zhruba 250 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Vojáky zde čekalo slavnostní přivítání.

Rusové byli v Kazachstánu nasazeni v rámci akce Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) spolu s vojáky Arménie, Běloruska, Tádžikistánu či Kyrgyzstánu. Celkem v Kazachstánu bylo na 2030 zahraničních vojáků. Prezident Tokajev misi ODKB označil za skončenou už v úterý. Kompletně stažena by měla být do 19. ledna.

Nepokoje v největší vnitrozemské zemi světa propukly 2. ledna jako protesty proti zdražení pohonných hmot. Demonstranti ale zaútočili i na vládní budovy v několika městech. V dalších dnech podle oficiálních údajů přišlo o život nejméně 164 demonstrantů a 16 příslušníků bezpečnostních sil, na 16.000 lidí bylo zatčeno. Tokajev, jenž svým bezpečnostním silám povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji, tvrdí, že mezi protestujícími byli teroristé z různých středoasijských zemí, Afghánistánu a z Blízkého východu.

Situace se v posledních dnech uklidnila. Kazachstánské úřady, které kvůli způsobu potlačení nepokojů čelily kritice Západu, ve čtvrtek informovaly, že ve většině správních celků byl ukončen stav protiteroristické operace. Výjimku tvoří město Almaty a okolní Almatinská a Žambylská oblast, v nichž pokračuje zadržování osob, které jsou podezřelé z trestné činnosti během nepokojů.

Video  Putin Západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

miro 49 ( 15. ledna 2022 20:45 )

Nejspíš chtěli Rusové naštvat novináře, kteří předvídali jak dlouho bude Rusko Kazachstán okupovat. Alespoň bude důvod tvrdit, že Rusko stáhlo svá vojska, aby mohli napadnout Ukrajinu.

miro 49 ( 15. ledna 2022 20:42 )

V Kazachstánu je vyšší životní úroveň než v Rusku.

dynaty ( 15. ledna 2022 16:27 )

copak, nemůžeš unést jiný názor než ten svůj? to je ta komunistická výchova, že?

dynaty ( 15. ledna 2022 14:53 )

fotrpjotr

dynaty ( 15. ledna 2022 14:52 )

a co má být, že toto je o ruské misi? Ptá se velice dobře a každý ať si odpoví sám.

Zobrazit celou diskusi