‚Nejsme nepřátelé horníků.‘ Aktivisté se sešli u dolu Turów, protestovali pochodem s transparenty

Okolí polského povrchového dolu Turów v sobotu bylo dějištěm demonstrací proti těžbě hnědého uhlí, a naopak pro ni. Na místo zamířili aktivisté z Česka, Německa i Polska. Akci přihlíželi policisté, kteří dohlíželi na její poklidný průběh. Po 13.00 protestující dorazili do centra Bogatyny. Česko se kvůli těžbě soudí s Polskem u Evropského soudního dvora.

Od zpravodaje z místa Bogatyně (Aktualizováno: 15:15 15. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod proti těžbě v dole Turów

Pochod proti těžbě v dole Turów | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

U brány dolu Turów, společnosti PGE v 10.00 začala demonstrace českých, polských a německých aktivistů – jedná se o volné sdružení, které navazuje na mezinárodní iniciativy, kterou je například Stop Turów. Dávali najevo svůj nesouhlas s rozšířením, respektive prohloubením těžby a prodloužením činnosti dolu. 

Těžba v dole Turów ohrožuje české spodní vody významně víc, než se připouštělo, kritizuje právnička

Číst článek

Přestože se organizátoři obávali střetu s polskými horníky, kteří by uzavřením dolu přišli o práci, akce proběhla v poklidu. „Nejsme nepřátelé místních horníků,“ zaznělo v jednom z proslovů. Aktivisté ve 13.30 protest ukončili u radnice v Bogatyně.

„Akci vnímáme jako možnost navázat dialog s polskou stranou. Hodně se mluví o problému s vodou na české straně, ale hlavní potíž celého toho regionu je v tom, že neexistuje plán na ukončení těžby a region přichází o peníze z evropského fondu Just Transition (Fond spravedlivé transformace EU),“ řekla ČTK Anna Kšírová z liberecké organizace Rodiče za klima.

Podle původních odhadů organizátorů protestu se mělo akce zúčastnit na 30 lidí, nakonec jich dorazilo více. Lidé pochodují s transparenty, které hlásí: „Naše voda není na prodej.“

Aktivisté se od dolu vydali směrem k městě Bogatě | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Polská vláda nedávno rozhodla o tom, že by se tam mělo těžit až do roku 2044. Toto rozhodnutí odstartovalo sérii sporů. Vláda tímto rozhodnutím nerespektovala názory českých sousedů, což vyústilo v soudní spor u Evropského soudního dvora.

Sobotní demonstrace se však zaobírá škodlivými dopady důlní činnosti, které se dotýkají nejen Čechů, ale i samotných Poláků či Němců. Důl se totiž nachází v oblasti Trojzemí. Nejhorší je situace nicméně na české straně, kde lidem v pohraničí mizí voda ze studen.

Polská strana tvrdí, že nemůže zastavit těžbu, argumentuje tím, že by ohrozila energetickou bezpečnost země, práci pro tisíce lidí, kteří v okolí dolu žijí a pracují. Omezení by se dotklo také chodu elektrárny v Bogatyni, která svým způsobem k dolu patří.

Stejně jako polská vláda, ani místní obyvatelé nejsou pozitivně naladěni především na české aktivisty a jsou vůči problematice citliví. Už dříve se v okolí uskutečnily blokády silnic, dokonce jeden z příhraničních podniků odmítl obsloužit Čechy. Očekává se protidemonstrace místních odborů.

Česko-polská jednání

V úterý se mají ve Varšavě setkat ministryně životního prostředí obou zemí – Anna Hubáčková (KDU-ČSL) s Annou Moskwovou. Polská strana se dříve vyjádřila, že od defenzívy přechází do útoku – chce bránit své zájmy. Z médií a vládních kruhů se proslýchá, že Poláci chtějí přijít s novým návrhem urovnání, kdy chtějí snížit částku na kompenzace o zhruba polovinu pro ty obyvatele Libereckého kraje, kteří jsou poškozeni důlní činností.

Nad Turówem o Turówu. Nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková za námi dnes přijela, aby se na vlastní oči přesvědčila o tom, jak moc je důl blízko naší hranici, ale také abychom znovu jednali o dalším postupu při řešení celého problému. V 11:30 brífink na @ČT24

10:16 – 13. 01. 2022

6 52

Polsko má údajně připravovat žalobu na Česko, kterou chce podat u Stockholmského arbitrážního soudu. Jednalo by se tedy o další soudní spor. Ten evropský se má v následujících dnech vyslovit k probíhající situaci.

Země mají za sebou již 18 kol jednání. V příštím týdnu se však bude konat první od doby, co má Česko novou vládu. Anna Hubáčková se kvůli sporu v pátek sešla s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj) a se zástupci přilehlých obcí, aby se s tematikou do detailu seznámila.

Dosud bylo rozhodnuto pouze o předběžném opatření Evropským soudním dvorem. Polsko mělo přerušit těžbu v dole, za každý den kdy se tak neděje má platit 13 milionů korun Česku. To se však neděje.

Martin Dorazín, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme