V Tichomoří vybuchla obří podmořská sopka, okolní souostroví Tonga zasáhla tsunami

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 16. 1. 2022 7:59
Tichomořské souostroví Tonga po mohutném výbuchu podmořského vulkánu zasáhla tsunami, kvůli vlně vysoké přes jeden metr se museli evakuovat lidé žijící poblíž pobřeží včetně tonžského krále Tupoua VI. Kromě Tongy už přílivová vlna dorazila i na Americkou Samou, varování vydalo také Fidži nebo vzdálenější Havajské ostrovy a doporučení k ostražitosti dostali rovněž lidé na západním pobřeží USA.
Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha’apai.
Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha’apai. | Foto: Alerta Clima Mundial (Twitter)

Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha’apai, která leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchla v pátek místního času (v sobotu brzy ráno středoevropského času), uvedl australský meteorologický úřad. Satelitní snímky ukazují, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů.

Osm minut trvající erupce způsobila tsunami vysokou 1,2 metru, k pobřeží u tonžského hlavního města Nuku'alofa dorazily vlny o výšce přes 80 centimetrů, uvedla agentura Reuters. Voda tu zaplavila kostel a několik domů, uvedl server BBC s odkazem na místní svědky. 

"Instinktivně jsem se nejdřív schovala pod stolem. Popadla jsem svou malou sestru a zavolala na rodiče a ostatní v domě, ať udělají totéž," popsala obyvatelka Tongy Mere Taufaová serveru stuff.co.nz. Její mladší bratr nejdřív považoval zvuk erupce za výbuchy bomb, záhy se ale do jejich rodinného domu začala valit voda. "Všude bylo slyšet křik," popsala paniku na pevnině Taufaová. 

Obyvatelé některých obcí se museli evakuovat do výše položených míst, informace o případných zraněných ani detaily o způsobených škodách ale zatím nejsou k dispozici. Je to částečně způsobeno i výpadky v dodávkách proudu, nefungují ani komunikační linky, stěžují si obyvatelé na sociálních sítích.

Agentura AP s odkazem na místní média uvedla, že konvoj policejních a armádních vozidel pomáhal i s evakuací krále Tupoua VI., který má sídlo v paláci poblíž pobřeží. Po erupci se do ovzduší dostalo i velké množství popela, které zatmělo oblohu. "Prší popel a drobné kamínky," uvedl jeden z uživatelů Twitteru v popisku k fotografiím.

Výbuch podmořské sopky u souostroví Tonga.
Výbuch podmořské sopky u souostroví Tonga. | Foto: ČTK

Na Americké Samoi byly přílivové vlny vysoké zhruba 60 centimetrů. Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal dokonce i Nový Zéland, vzdálený skoro 2000 kilometrů.

Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal dokonce i Nový Zéland vzdálený skoro 2000 kilometrů, upozornění na možné nebezpečí platilo rovněž pro Aljašku a západní pobřeží USA. Na centrální část kalifornského pobřeží udeřily nakonec vlny vysoké asi tři čtvrtě metru a zaplavily parkoviště u pláže ve městě Port San Luis. Podobně byla zatopena i parkoviště a nízko položené ulice v kalifornském přístavu Santa Cruz.

Japonské úřady vyzvaly obyvatele některých oblastí na tichomořském pobřeží k evakuaci a varovaly až před třímetrovými vlnami. Vlny dosahující 1,2 metru byly zaznamenány ve městě Amami na stejnojmenném souostroví na jihozápadě Japonska, v prefektuře Iwate naměřili 1,1 metru. Necelý metr vysoké vlny zasáhly také pobřeží ostrovů Hokkaidó, Kjúšú a Okinawa.

Nad následky sobotní erupce vyjádřili velké znepokojení novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a generální tajemník OSN António Guterres. Wellington se snaží obnovit plnou komunikaci s tichomořským státem, uvedla Ardernová. OSN i Nový Zéland situaci sledují a jsou připraveny pomoci, napsaly světové tiskové agentury.

Souostroví Tonga leží zhruba 1900 kilometrů severně od Nového Zélandu v tektonicky aktivní oblasti na rozmezí dvou litosférických desek. Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha'apai tam vybuchla i v roce 2015, několik aerolinek kvůli tomu tehdy muselo rušit lety.

 

Právě se děje

Další zprávy