Djokovič prohrál soud a na Australian Open si nezahraje. Jsem extrémně zklamaný, vzkázal

Novak Djokovič

Světová tenisová jednička Srb Novak Djokovič prohrál soud o zrušená víza, musí opustit Austrálii a nebude obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Tenista prohlásil, že rozsudek respektuje a Austrálii opustí. Podle CNN mu zbývá ještě několik symbolických možností, ale start turnaje by v každém případě nestihl. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.

Djokovič v prohlášení uvedl, že potřebuje čas na odpočinek, aby se z posledních týdnů vzpamatoval. K případu se vyjádřil jen krátce. „Jsem extrémně zklamán, že soud zamítl žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při mém odjezdu ze země,“ uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul.

Podle CNN by Djokovič ještě několik právních možností, aby rozhodnutí soudu zvrátil, měl. Abul Rizvi, bývalý zástupce tajemníka na imigračním oddělení, uvedl, že Srb ještě může požádat o povolení odvolat se k nejvyššímu australskému soudu. Do začátku turnaje to už ale nestihne, Australian Open totiž začíná v pondělí. „Může se odvolat ze symbolických důvodů,“ řekl Rizvi.

Podle Marie Jockelové, specialistky na imigrační právo z organizace BDO Australia, existuje také možnost, že Djokovič dostane překlenovací vízum, které by mu umožnilo hrát na turnaji a zároveň si zařídit odjezd z Austrálie.

Vízum ale může udělit pouze ministr pro imigraci Alex Hawke, tedy člověk, který v pátek jeho vízum zrušil. Ani jednu možnost tenista tedy zřejmě nevyužije.

Ať se všichni soustředí na můj milovaný turnaj

Čtyřiatřicetiletý Djokovič je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru. Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem.

„Bylo mi nepříjemné, že pozornost byla v posledních týdnech upřena na mě a doufám, že teď se budou všichni soustředit na tenis a můj milovaný turnaj,“ řekl devítinásobný vítěz Australian Open. „Přeju všem hráčům, pořadatelům, dobrovolníkům i fanouškům vše nejlepší v turnaji,“ uvedl Djokovič. Poděkoval také za podporu rodině, přátelům, fanouškům a Srbům.

Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Tagy: