Andělský strom u Charlestonu: Staletý dub nese jméno krutého černošského otrokáře

Pokud by vás cesta zavedla do města Charleston v Jižní Karolíně, určitě se poptejte, jak se dostat na ostrov John´s Island. Na něm totiž roste takzvaný Andělský strom, po němž byl pojmenován i park, který se rozkládá kolem něj a je přístupný bez jakéhokoli poplatku.

17.01.2022 - Marek Telička



O mimořádnosti tohoto staletého dubu virginského (Quercus virginiana) svědčí už samotný fakt, že se stal symbolem Charlestonu, aniž ovšem leží v samotném městě. Když strom spatříte na vlastní oči, určitě vás ohromí jeho obrovitá koruna, která údajně pokrývá stínem plochu 1 600 m². Kmen má v obvodu 8,5 metru, větve sahají 20 metrů vysoko a největší vzdálenost mezi protilehlými větvemi byla změřena na 57 metrů.

Někteří lidé věří, že je dub 1 500 let starý, ale konzervativní (a pravděpodobně správné) odhady hovoří o věku 400–500 let. Rozhodně tedy není nejstarším stromem „na východ od Mississippi“, jak se někdy uvádí. V oblasti amerického jihu totiž roste množství tisovců dvouřadých (Taxodium distichum), které jej věkem určitě předčí. 

TIP: Nejstarší stromy v ohrožení: Zahubí globální oteplování borovice dlouhověké?

Název stromu je odvozen od jména Justuse Angela (tedy Justuse „Anděla“), svobodného černocha, který byl na otrokářském jihu počátkem 19. století sám vlastníkem otroků i majitelem ostrova John´s Island. Justus byl ovšem anděl jen podle jména a nad svými otroky, jichž v roce 1830 vlastnil 84, vládnul tvrdou rukou. Neposlušné nemilosrdně trestal a nejeden černoch, který v zoufalství z jeho pozemků uprchl, byl po zadržení pověšen, dost možná právě na Andělském stromě. Podle místních legend se zde duše dřívějších otroků dodnes objevují v podobě andělů.


Další články v sekci