Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kdo získá Českého lva? O ceněnou sošku zabojují Zátopek, Okupace nebo televizní Božena

Na základě dokonalého namaskování herce Václava Neužila coby Emila Zátopka všichni recenzenti vykřikují cosi o „světovém filmu“. Ve skutečnosti stále jedeme v kolejích národních mýtů. foto: ČTK

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na své výroční ceny Český lev, které se budou udílet 5. března. Nejvíce šancí mají životopisný Zátopek, dobové drama Okupace či fantasy Muž se zaječíma ušima, z televizních prací Božena.
  11:21

Ještě před vyhlášením nominací byly uděleny dvě nestatutární ceny. Nejlepší filmový plakát měl Zátopek, který vyhrál i v hlasování filmových fanoušků. „Strašně rád čtu jejich kritiky a baví mě i ty přísné,“ přiznal režisér snímku David Ondříček.

Největšího ocenění si u akademiků získaly dva filmy, které se shodně mohou pyšnit 13 nominacemi: Zátopek a Okupace. Jedenáct šancí má Muž se zaječíma ušima, devět Atlas ptáků a  osm Chyby. Pět nominací dostala televizní minisérie Božena a čtyři získal animovaný snímek Moje slunce Mad.

O cenu za nejlepší film roku 2021 se utkají  hrané příběhy Atlas ptáků, Chyby, Muž se zaječíma ušima, Okupace a Zátopek.

Mezi dokumenty soupeří Jednotka intenzivního života, Láska pod kapotou, Nebe, Nová šichta a Sny o toulavých kočkách.

Souboj režisérů se odehraje mezi tvůrci děl Atlas ptáků, Chyby, Muž se zaječíma ušima, Okupace a Zátopek, šanci mají autoři scénářů titulů  Chyby, Moje slunce Mad, Muž se zaječíma ušima, Okupace a Zátopek.

V televizní kategorii byly nominovány seriály  seriály Kukačky, Ochránce a Zločiny Velké Prahy, mezi filmy a minisériemi pak Amerikánka, Božena a Případ Roubal.

Ceny 28. ročníku Českého lva

Animovaná bitva zahrne snímky Moje slunce Mad, Myši patří do nebe a  Rudé boty, přičemž Rudé boty figurují i v nominacích na studentské filmy stejně jako film Milý tati, navržený i mezi krátkými filmy.

Mezi herci v hlavní roli soutěží Miroslav Donutil z Atlasu ptáků, Jan Jankovský z Chyb, Miroslav Krobot coby Muž se zaječíma ušima, Martin Pechlát z Okupace a Václav Neužil za Zátopka.

Z hereček v hlavní roli o cenu usilují Alena Mihulová za Atlas ptáků, Anna Kameníková za Boženu, Pavla Gajdošíková za Chyby, Eliška Křenková za Marťanské lodě a Martha Issová za Zátopka.

Křenková má nominaci i za vedlejší roli v Atlasu ptáků, jejími soupeřkami tu budou  Eva Hacurová za film Chyby, Denisa Barešová, která hrála v seriálu Kukačky, Zuzana Mauréry za roli ve snímku Muž se zaječíma ušima a Antonie Formanová za film Okupace.

Bitvy mužů ve vedlejší roli se zúčastní opět Pechlát, tentokrát za Atlas ptáků, Oldřich Kaiser z Muže se zaječíma ušima, Otakar Brousek z Okupace, Hynek Čermák z minisérie Případ Roubal a Robert Mikluš ze Zátopka.

Udílení Lvů bude poprvé moderovat Jiří Havelka, tvůrce komedie Vlastníci, a přímý přenos odvysílá ČT. Podoba ceremoniálu se bude řídit pandemickou situací. 

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...