Srbský tenista musel Austrálii opustit po prohraném soudním sporu o zrušené vízum, které původně získal na základě výjimky z očkování proti koronaviru, a přes Dubaj zamířil domů do Bělehradu.

Srbský tenista Novak Djokovič při tréninku na na kurtu Roda Lavera v Melbourne Parku.
Kauza Djokovič. Srbský prezident mluví o štvanici, expert o kariéře na hraně

Podle australských zákonů nemůže Djokovič získat v příštích třech letech další vízum, pokud ministr pro imigraci neuzná, že pro jeho udělení existují přesvědčivé nebo soucitné důvody. "Nechci nic předjímat nebo říkat cokoliv, co by poté neumožnilo ministrovi udělat rozhodnutí, které musí," řekl dnes Morrison v rozhovoru pro rádio 2GB. "Platí to na tři roky (zákaz vstupu do země), ale existuje možnost, jak se za určitých podmínek vrátit, a to bude posouzeno, až ten čas nastane," dodal.

Přišel o šanci na zápis do historie

První hráč světového žebříčku definitivně přišel o šanci obhajovat titul na Australian Open v neděli poté, co tři soudci federálního soudu v Melbourne potvrdili jednomyslně rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení jeho víza. Djokovič, jenž chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul, je odpůrcem povinné vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném covidu-19.

Rafael Nadal.
Nadal se opřel do Djokoviče: Kauza mě unavuje, nikdo není důležitější než turnaj

Jeho žádost původně posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale nařízení federální vlády se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem. Jeho verdikt pak potvrdil soud.