Jak se učit na poslední chvíli

Leden se nese v duchu zkoušek, testů a pololetek. Každý asi ví, že nejlepší jak se naučit, abychom si něco zapamatovali, je nejlepší si dělat zápisky a poznámky a průběžně si opakovat. Jenže v praxi to často vypadá jinak.

Tu si místo poznámek něco nakreslíme, tu se nám vylije čaj a je po poznámkách. Pak je tu období, kdy jsme nemocní a zápisky prostě nemáme, anebo někdy nás přepadne onemocnění lenora zdechlarus a to jde pak všechna teorie o tom, jak se správně učit slušně řečeno do háje.

Pak tedy přichází období jako je leden nebo přelom května a června, kdy se musíme šprtat na poslední chvíli. Jak na to?

student

  • Nejdříve si setřiď všechny materiály, které na daný předmět potřebuješ.
  • Potom se jimi prober a udělej někam na papír poznámky/body, co všechno se musíš naučit. Pokud je odpověď: všechno!, pak toto můžeš vynechat.
  • Stanov si rozvrh, kolik dní a hodin ti na naučení zbývá a podle toho si přizpůsob harmonogram. Při plánování rozvrhu, nezapomínej na zábavu. Jasně, asi těžko budeš chodit na akce nebo na kávičku s kámoškou, když víš, že ti teče do bot. Ale procházka se psem, nebo alespoň do obchodu, nebo zkouknutí oblíbeného seriálu (ne celé série) ti  jen prospěje. Není možné se učit třeba pět hodin v kuse.
  • Jakmile budeš mít rozvrh pusť se do učení. Dobré je si nejprve látku přečíst, pochopit ji a pak si ji převyprávět svými slovy.
  • Nejlepší je zapojit více smyslů, takže si to přeříkávej nahlas, napiš si to, nakresli si to, nebo nech někoho dalšího – sourozence, spolužáka, aby to s tebou prošel. Nakonec je fajn, nechat se z dané látky vyzkoušet. Zde opět pomůže někdo z rodiny nebo spolužáků.
  • Učení si rozvrhni do více dnů, každý den se ti povede zapamatovat si víc a víc.
Co když se musíš učit více předmětů?

Pak si dobře rozvrhni, jak budeš postupovat. I když to láká k pravému opaku, začni tím těžším předmětem a ten, který docela dobře ovládáš, nech na konec. U předmětu, co tě baví často stačí, když si tu látku přečteš před spaním.

Dobré je začít tím, co ti nejméně jde, nebo čeho je nejvíce. Každému předmětu věnuj třeba hodinku. Mezi jednotlivými předměty si dělej alespoň krátké přestávky. Protáhni se, běž se napít, nebo někomu brkni.

Tipy:

  • Super vychytávkou je, namluvit si poznámky a to, co se musíš naučit do empétrojky nebo mobilu a ty pak poslouchat třeba cestou do školy, ve frontě v obchodě nebo na procházce apod.
  • Během učení se nenech rozptylovat, domluv se s rodiči a se spolubydlícími, ať tě neruší.
  • Někomu pi biflování pomáhá hudba, jiný potřebuje absolutní klid, tak si to zařiď podle sebe.
  • V pokoji, kde se učíš, pravidelně větrej, ať se ti provětrají mozkové závity.
  • Nezapomínej na pravidelný pitný režim a taky se občas najíst, ale přitom se nepřecpat. :-)

Jak se učíš ty?

Sandra Š.

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Sandra napsal:

    To jsou dobré tipy! Musíte si z toho udělat svůj „vlastní projekt“, abyste si našli nějakou zábavu v učení. Snažíte se vzpomenout si na něco, co vás nezajímá: nebude to fungovat. Také si myslím, že nápad řešit předmět různými způsoby (zapsat, opakovat) je skvělý nápad!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *