Australské hypersonické letadlo má zlevnit dopravu satelitů na oběžnou dráhu

Australská společnost Hypersonix Launch Systems představila koncept ekologicky šetrného způsobu vynášení satelitů do vesmíru pomocí opakovaně použitelného hypersonického letadla

18.01.2022 - Martin Reichman



Australská společnost Hypersonix Launch Systems vyvíjí hypersonické letadlo, které má zlevnit dopravu satelitů na oběžnou dráhu a učinit ji dostupnější a ekologičtější. Letadlo je součástí opakovaně použitelného nosného systému poháněného „zeleným“ vodíkem, který by dopravoval malé satelity na oběžnou dráhu bez emisí uhlíku. Nosný systém známý jako Wirraway se skládá z letadla nazvaného Delta Velos Orbiter a prvního stupně nosné rakety Boomerang. Obě části jsou opakovatelně použitelné.

TIP: Podivínský jihoafrický miliardář představil dopravní letadlo budoucnosti

Koncept vypadá poměrně jednoduše – nosič Boomerang má letoun Orbiter Delta Velos urychlit na Mach 5, a poté se vrátit zpět na základnu. Orbiter by následně i s nákladem pokračoval v cestě maximální rychlostí Mach 12 a po dosažení horních vrstev atmosféry (zhruba 40 kilometrů nad zemským povrchem) by vypustil družici s nákladem. Ta by satelity nebo jiný až 50 kilogramů těžký náklad dopravila na nízkou oběžnou dráhu Země (LEO) nebo heliosynchronní dráhu (SSO).

 

Delta Velos Orbiter mají pohánět čtyři scramjetové motory Hypersonix Spartan vyrobené z 3D tištěných komponent z keramických kompozitů (CMC). Výhodou scramjetového motoru Hypersonix Spartan je, že je samozápalný, opakovaně použitelný a neobsahuje žádné pohyblivé části, což má zvyšovat jeho spolehlivost. Podle Hypersonix Launch Systems jde o uhlíkově neutrální pohon – jako palivo mu slouží vodík generovaný pomocí solární energie a emitující pouze vodní páru. Tým HLS doufá, že by se Delta Velos Orbiter mohl do vzduchu podívat koncem roku 2024.


Další články v sekci