Bradáčová: Trestní stíhání Parkanové bylo důvodné

Vrchní státní zastupitelství pokrylo práci policie i žalobce na kauze exministryně, která byla zproštěna obžaloby.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová je přesvědčena, že policie ani státní zástupce v kauze exministryně obrany Vlasty Parkanové nepochybili. Postup svého podřízeného Jana Kořána a policisty Jiřího Mazánka, který dnes řídí elitní jednotku NCOZ, považuje za adekvátní.


Letouny CASA Ilustrace: Shutterstock.com

“Považuji vedené trestní stíhání za důvodné,” uvedla v reakci na dotaz Neovlivní.cz Bradáčová. Jak dodala: “Zároveň však nezbývá než akceptovat závěry soudů, byť pro nás mohou být místy nepřesvědčivé. Pro pochopení celé věci je důležité se seznámit s obžalobou a rozsudky, kdy mediální zkratka nemůže nesporná fakta postihnout.”

Jak už jsme informovali, na svém postupu dodnes trvají jak Mazánek, tak Kořán. Soudy ale byly opakovaně zcela opačného názoru. A nyní se Vlasta Parkanová po dvanácti letech dočkala pravomocného rozhodnutí, že nezpůsobila žádnou škodu a při nákupu letounů CASA nespáchala žádný trestný čin. Stálo jí to kariéru i zdraví.

Zprošťující verdikt přichází pro Jiřího Mazánka a Jana Kořána v nejméně vhodnou dobu. Změnil se totiž poměr politických sil. Jejich zastánci zejména z hnutí ANO (Mazánek za Babiše získal post šéfa NCOZ) jsou v opozici či mimo Sněmovnu (ČSSD). A k moci se vrátily strany, jejichž zástupci s oběma muži měli v minulosti problém. Kořán kupříkladu poslal k soudu také Marka Dalíka.

Další, kdo se s vyšetřovateli příběhu dostal do konfliktu, byl Miroslav Kalousek. Tehdy řídil ministerstvo financí, ale před tím měl kdysi na obraně pod palcem právě zbrojní zakázky a Omnipol roky ovládaný jeho přítelem Richardem Hávou letouny CASA dodával coby prostředník. V roce 2012, kdy byla Parkanová obviněna, Kalousek zvedl telefon a pohovořil s vyšetřovatelem případu Mazánkem.

Zatímco Kalousek následně tvrdil, že šlo jen o předání informace o novém posudku, Mazánek do spisu založil záznam, že na něj politik vyvíjel nátlak. Kalousek mu podle jeho tvrzení řekl, že skončil. „Vyšetřovatel Mazánek mi řekl o kontaktu s ministrem Kalouskem a sdělil, že ho vnímá jako nátlak,” oznámil po rozhovoru s Mazánkem žalobce Kořán.

Kalousek interpretaci Mazánka označil za estebácké praktiky a lži. Za Parkanovou se ostatně od začátku bral i veřejně.

Vlasta Parkanová byla oblíbená politička, co se týče zbrojních zakázek ale rozhodně nebyla na ministerstvu tou rozhodující silou. Jak vyplývá z dobové korespondence, kterou zveřejnil před lety deník Mf Dnes, hlavní roli hráli úplně jiní lidé: konkrétně třeba náměstek ministra obrany za ODS Martin Barták.

A to moc dobře věděli i policisté. V obvinění Parkanové viděli šanci, jak konečně proniknout do pochybných zbrojních obchodů, které na ministerstvu obrany roky probíhaly a nedařilo se jim je rozplést. Detektivové doufali, že Vlasta Parkanová promluví.

Ostatně vyplývá to i z dobové citace týdeníku Respekt. “Pro policisty ovšem politička představuje klíčovou osobu. Právě ona by je mohla přivést na stopu dalších lidí z nejvyšších mocenských a stranických pater, pro něž mohla nevýhodný obchod s letadly CASA domlouvat. Zastavení jejího stíhání by jim zároveň znemožnilo právě tuhle vlivovou síť, která může sahat až do současné vlády, jednou provždy rozkrýt.”

Jenže se přepočítali. Parkanová nepromluvila a navíc se začala aktivně bránit. Zveřejnila všechny výslechy, aby si veřejnost mohla udělat obrázek sama. Vysloužila si za to pokutu a varování žalobce Kořána, že by také mohla skončit ve vazbě. “Policejní orgán zvažuje vazbu,” prohlásil v rozhovoru pro Lidovky. Po vlně kritiky svá slova mírnil, že šlo o “teoretické zvažování”.

Každopádně případ Parkanové policisty ve vyšetřování politických okolností armádních zakázek nikam neposunul. A tak nezbylo, než jej dohrát do konce.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email