Hlavní obsah

Co dělat, když se cítíte osaměle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osamělost je stav, se kterým se někdy za život setkal každý z nás. Pocity smutku navíc umocňují i dlouhé zimní večery a nedostatek slunečních paprsků. Jak se ubránit negativním emocím? Terapeuti znají odpověď.

Foto: Profimedia.cz

Pocity osamělosti se mohou během zimy stupňovat.

Článek

1. Uvědomte si, co cítíte

Stejně, jako je tomu u většiny pocitů, nemůžete řešit osamělost, pokud nevíte, že jí trpíte.

„Pocit osamělosti je signálem zranitelnosti a žádosti o pomoct. Pouhým uvědoměním si tohoto pocitu uděláte první krok k tomu, aby se věci začaly dít jinak,“ říká wellness koučka Nicole Villegasová pro Huffington Post.

2. Začněte u sebe

Přetrvávající pocity osamění mohou naznačovat to, že máte problém napojit se sami na sebe.

„Pokud máte dojem, že právě to je váš problém, doporučuji začít psát si deník. Sedněte si ke stolu s šálkem dobré kávy, deníkem a vaším oblíbeným perem, zpomalte a zaposlouchejte se do vašeho vnitřního hlasu. Ze svých pocitů se pak vypište na papír. Uvidíte, že tím ulevíte své duši a pocity osamění se přinejhorším zmírní,“ říká licencovaná sociální pracovnice Angela Amiasová.

3. Hledejte spojení

Logickým krokem je pak vyhledat přítomnost své rodiny či kamarádů. „Nemusí se jednat o přímý kontakt. Pokud vás dělí vzdálenost, propojte se pomocí sociálních sítí. Navažte hluboký rozhovor a zeptejte svých přátel, jak se jim opravdu daří,“ říká rodinná terapeutka Ibinye Osibodu-Onyaliová.

Pět záludných návyků, které poškozují vaše přátelství

Vztahy a sex

V případě, že ve vašem okolí není nikdo, komu byste se chtěli svěřovat, vyzkoušejte interakci s neznámými lidmi.

„Je snadné přehlédnout malé příležitosti ke komunikaci. Před několika lety jsem četla studii, která potvrdila, že náhodné interakce s cizími lidmi zlepšují náladu lidí po celý zbytek dne. Nebojte se proto zabřednout do konverzace na zastávce autobusu nebo při setkání na farmářských trzích. Uvidíte, že tím zlepšíte náladu nejen sobě, ale také ostatním,“ říká Angela Amiasová.

4. Zjistěte, odkud pocity přicházejí

Pokud se potýkáte s intenzivními pocity osamělosti, zeptejte se sami sebe, odkud tyto pocity přicházejí. Z minulosti, nebo přítomnosti?

„Zeptejte se, jestli je váš stav zapříčiněný něčím z minulosti, přítomnosti nebo se bojíte osamění v budoucnosti. Identifikace svých pocitů je pomáhá řešit. Pokud jsou mé pocity zakořeněny v minulosti, soustředím se na to, čím se zabývám v přítomnosti. Zaměření své pozornosti na přítomnost zmírňuje pocity osamělosti, které jsou zakořeněny v minulosti a naopak. Pokud je pocit osamělosti zakořeněn v obavách z budoucnosti, snažte si uvědomit, za co jste v současné chvíli vděční. Díky tomu vrátíte svoji pozornost k současným okolnostem,“ říká poradkyně Danita Morales Ramosová.

5. Vydejte se ven

„Když se cítím osamělá, vyrazím alespoň na krátkou dobu do přírody. Vstřebávám vše, co se kolem mě děje, vůni lesa, šumění listů i praskání popadaných větví pod nohama. Připomínám si, že jsem součástí toho všeho, co vidím kolem sebe,“ říká Amiasová.

Pozitivní vliv procházek v přírodě potvrzuje i věda. Díky čerstvému vzduchu a slunečním paprskům dochází k aktivaci oxytocinu, hormonu štěstí, který dokáže úspěšně bojovat s negativní náladou.

Jak zatočit se špatnou náladou související se zimním obdobím

Styl

6. Naučte se novou dovednost

Dalším způsobem, jak se vypořádat s pocitem samoty, je zaměstnat svou mysl něčím novým a zajímavým. Vyzkoušejte například kurz keramiky, jógy nebo se zapište na kurz tvůrčího psaní. Vybírat můžete mezi aktivitami, které vás vždy zajímaly, nebo těmi, které vám pomohou se zlepšit po pracovní stránce.

7. Věnujte pozornost tomu, jak k sobě mluvíte

„Pozitivní sebemluva je při pocitech osamělosti klíčová. Vzhledem k tomu, že náš mozek má sklon k negativitě, znamená to, že naše myšlenky přirozeně směřují k negativním věcem, které se týkají nás nebo našeho života. Jedním ze způsobů, jak zvládat pocity osamělosti, je dívat se na tyto pocity realisticky. Připomeňte si, že se jedná o krátkodobý stav, který navíc může mít mnoho snadno řešitelných příčin. Pořádně se vyspěte a uvidíte, že další den vám bude o poznání lépe,“ říká terapeut Jason Drake.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám