Odkládaná stavba obchvatu Svitav na I/43 začne v polovině února

Silnice I/43 a příprava stavby obchvatu Svitav. Pramen: ŘSDSilnice I/43 a příprava stavby obchvatu Svitav. Pramen: ŘSD

Přeložka má vedle motoristů přinést úlevu zejména obyvatelům žijícím v blízkosti stávajících silnic I/43, I/34 a II/366.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes upřesnilo termín zahájení dlouho očekávané a odsouvané stavby desetikilometrového obchvatu Svitav, který nese oficiální název „I/43 Hradec nad Svitavou–Lačnov„. Stavba se má naplno rozjet v polovině února a potrvá dva roky.

Přeložka má vedle motoristů přinést úlevu zejména obyvatelům žijícím v blízkosti stávajících silnic I/43, I/34 a II/366, které procházejí centrem města těsně sevřené zástavbou. Silnice I/43 navíc prochází úzkými a nízkými podjezdy pod tratěmi Brno – Česká Třebová a Žďárec u Skutče – Svitavy. Podjezdy jsou vedeny jako dopravní závada. Nově se silnice s tratěmi vůbec křížit nebude.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Novostavba bude měřit téměř deset kilometrů, součástí bude osm mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a šest protihlukových stěn. Silnice I/43 je hlavní spojnicí východních Čech s Brnem.

Zahájení stavby, která měla podle původních plánů už běžet, oddálilo především řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Společnost Metrostav Infrastructure se domáhala zrušení výběrového řízení z důvodu jeho údajné netransparentnosti. ÚOHS její podání v říjnu zamítl.

ŘSD obdrželo šest nabídek, s nejnižší cenou přišlo sdružení firem Eurovia a M-Silnice. Jeho nabídka ve výši 786,9 milionu je na 63 procentech ceny předpokládané (1,25 mld. Kč). Smlouva byla podepsána v polovině prosince.

 

Tagy I/43 ŘSD Svitavy obchvat
8 komentářů