Rakušané nevěří, že správné investice ochrání klima


			Rakušané nevěří, že správné investice ochrání klima

Jen o něco více než čtvrtina rakouské populace vnímá uvědomělé privátní investice s ohledem na ochranu životního prostředí jako efektivní opatření v boji proti klimatické změně. Vypovídá o tom studie zpracovaná ve spolupráci pojišťovny Allianz a agentury Market.

Jen 14 % respondentů v anketě uvedlo, že považují ohlášené aktivity na ochranu klimatu ze strany bank a pojišťoven za důvěryhodná. Šéf pojišťovny Allianz v Rakousku chce proto vsadit na silnější veřejnou komunikaci. Ze strany politiků by si přál daňové impulsy za udržitelné investice a také kampaně na pozvednutí povědomí obyvatelstva.


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 1. díl


Klimatická změna vede žebříček rizik, která podle mínění dotázaných v nadcházejících 20 letech nejvíce posílí. I to vyplynulo z ankety pojišťovny Allianz uskutečněné prostřednictvím výzkumné agentury Market na vzorku 1000 účastníků ve věku od 16 let během srpna a září. Ve většině případů byla s velkým odstupem dále jmenována rizika jako epidemie (17 %) a kybernetické nebezpečí (rovněž 17 %).

4 z 10 říkají: týká se to i mě

Velká většina oslovených považuje změnu klimatu za naléhavé nebezpečí. Posoudila ho jako „silné“ nebo „velmi silné“ riziko, které sami cítí a jsou jím postiženi (39 %). Více než 2/3 respondentů navíc míní, že klimatickou změnu „primárně zapříčinili lidé“ (69 %). Čtvrtina naopak myslí, že jde o přirozený jev, tak jak se v historii Země stále opakuje (24 %). Popíračů tohoto fenoménu je minimum: 3 %. Cíl udržet oteplování zeměkoule do 2 °C považuje ale pouze 12 % dotázaných za „pravděpodobné“ nebo „velmi pravděpodobné“.


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 2. díl


Iniciativy nejsou příliš důvěryhodné

A jak důvěryhodné jsou iniciativy oznámené ze strany různých aktérů, že uskutečňují kroky k ochraně klimatu? Výsledek není právě lichotivý. NGO organizace, tedy civilní společenské subjekty, z toho vyšly ještě nejlépe: více než třetina respondentů jim dala vysvědčení „důvěryhodné“ nebo „velmi důvěryhodné“ (34 %). Firmy obecně získaly podobná hodnocení u 21 % oslovených. Banky a pojišťovny hodnotili účastníci ankety mnohem hůře, protože výše uvedené pozitivní hodnocení se objevilo jen u 14 %. Politikům důvěřuje nebo velmi důvěřuje v tomto ohledu 16 % dotázaných.

Peněžní investice jako efektivní nástroj ochrany klimatu?

Možnosti, jak přispět k ochraně klimatu jako jednotlivá osoba, hodnotí respondenti podle toho, jak to celé sami chtějí vidět: každopádně 45 % z nich je vidí jako „velké“ nebo „velmi velké“. Ale jak účinná jsou určitá opatření? Vysoké známky dostávaly nákup regionálních a sezónních produktů, důsledné třídění odpadu, úspora energie v domácnosti a rezignace na plastikové obaly. Všechny tyto iniciativy našly pochopení u více než 80 % respondentů. Následuje využití prostředků hromadné dopravy v 73 % případů.

Ale: přes miliardové částky, které mají Rakušané uloženy ve finančních institucích, jako jsou banky a pojišťovny, jen 28 % účastníků ankety považuje ekologické investice privátních prostředků za účinné opatření v boji za ochranu klimatu.


Mohlo by vás zajímat: TOP 10 nejčtenějších článků na oPojištění.cz v roce 2021


Finanční ústavy drží trumfy

To, co může udělat pro tento účel finanční sféra, je silně podceňováno. Alespoň podle Rémi Vrignauda, CEO Allianz Rakousko. „Obor financí má v rukou s udržitelnými investicemi prostředků extrémní sílu.“ V současné době plní v Allianz 91,3 % z částky 5,7 miliardy EUR, kterou spravuje pro své klienty v Rakousku, udržitelná kritéria. Už bylo oznámeno, že do roku 2030 to má být celých 100 %. Toto je ale zapotřebí mnohem hlasitěji komunikovat, protože očividně to veřejnost nebere na vědomí. „Je to odpovědnost našeho odvětví, abychom uměli ukázat a vysvětlit vysokou účinnost našich udržitelných investic tak, aby to lidé pochopili a vzali za své. Abychom je dokázali motivovat.“


Mohlo by vás zajímat: NewSpace: Komerční vesmírné projekty fokusem pojistitelnosti


A co politici?

Vrignaud apeluje i na veřejnou sféru a politiky, aby dokázali vytvořit impulsy pro udržitelné investice, například osvobození od daní u životního pojištění, kde jsou rezervy investovány udržitelným způsobem. Možnostmi pro silnější povědomí o této problematice ze strany státu a ekonomiky by mohly být i informační vzdělávání na školách nebo široké kampaně. Jako základ pro toto téma by mohly sloužit povětrnostní fenomény a výkyvy, jež pro stále více lidí činí klimatickou změnu citelnější.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články