Odsouzení ve věznici Jiřice tráví volný čas výcvikem. Vychovávají budoucí vodicí psy

V otevřené věznici v Jiřících vězni vychovávají vodicí psi.

Ve věznici vychovávají vodicí psy

Otevřená část věznice v Jiřici na Nymbursku je sama o sobě unikátním projektem. Málokdo však ví, že zde vězni vychovávají vodicí psy. Jako odměnu nyní dostali nový pár štěňat, který u nich projde základním výcvikem. Jak však připouštějí, loučení se čtyřnohými přáteli je těžké.

Ve věznici v polovině ledna přivítali již čtvrtý pár štěňat, který se pod rukou odsouzených naučí základní povely a dovednosti. Následně jsou psi převezeni do Brna, kde procházejí speciálním výcvikem a po zhruba osmi měsících se z nich stávají nepostradatelní pomocníci.

„Otevřená věznice je unikátním a jediným projektem v Česku, za který jsme všichni velmi rádi. Plná kapacita činí 32 lidí, aktuálně zde máme 24 odsouzených. Projekt je velmi úspěšný i co se týče recidivity, je opravdu minimální,“ zdůrazňuje mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. Aby se odsouzení do tohoto speciálního zařízení dostali, musí splňovat určité podmínky.

„Všichni zde pracují, výcvik psů dělají ve svém volném čase. Ačkoliv by to byla hezká představa, tak v takovémto typu věznice nemohou být všichni vězni,“ pokračuje. Součástí zařízení je péče o zvířata. Odsouzení se například starají o slepice, lamu nebo klokana. Největší zážitek však mají z výcviku budoucích vodicích psů.

„Na výchovu se těšíme. Nejdříve je naučíme poslušnost a základní povely jako sedni, lehni nebo přines,“ doplňuje odsouzený Miroslav držící v náručí štěně labradora, kterého budou ve věznici v následujících měsících cvičit. Naopak se svou parťačkou Peggy se musel rozloučit Petr, kterému do konce trestu zbývá 72 dní.

„Jsou to smíšené pocity. Snažil jsem se výcvik pojmout svědomitě, protože vím, že dál někomu poslouží, ale je to těžké. Vzniklo mezi námi pouto,“ přiznává Petr. Od začátku však k výcviku přistupoval s vědomím, že se se psí slečnou bude muset rozloučit. Ve věznici strávil téměř rok, po návratu do společnosti se chce nejdříve postavil zpátky na nohy a získat zpět důvěru rodiny. „Pak si ale pořídím vlastního psa, měl jsem ho celý život,“ dodává.

Tagy: