Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Antonín Běla: Když si pro něj přišli, schovávali jsme se v kůlně, říkají sousedé

Antonín Běla: Když si pro něj přišli, schovávali jsme se v kůlně, říkají sousedé
Zdroj: eXtra.cz/ČT, publikováno se svolením
+ Další 3 fotografie
EXKLUZIVNĚ

Antonín Běla a další mafiáni rezonují českým veřejným prostorem díky skvělé sérii Devadesátky a dokumentům Polosvět. V nenápadné ulici v Úvalech u Prahy stojí dům, který na první pohled nevybočuje z řady dalších vil z konce dvacátého století. Žlutá fasáda, nevelká zahrada, podzemní garáž. Jediným rozdílem oproti ostatním domům v ulici jsou důkladně zamřížovaná všechna okna i vstupní dveře. EXtra.cz vyrazilo ověřit dávnou historii.

Když dům obcházíme, hned jsme terčem pozornosti městských strážníků, kteří projíždějí kolem. Stojíme totiž před domem Antonína Běly, jednoho z nejnebezpečnějších mafiánů novodobých dějin, občas nazývaného učitelem Františka Mrázka. Zeptali jsme se jeho někdejších sousedů, jaké to bylo bydlet poblíž, a jejich odpovědi vám přinášíme.

Kolem domu to vypadá, že v poslední době zažívá čilý ruch. Lahve pití za oknem, na několika místech nově opravený plot. Podle sousedů má v současné době dům někdo v pronájmu, ale shodují se, že příliš ruchu kolem domu není, a tak není známo, zda noví nájemníci vůbec vědí, s jakým domem mají tu čest. Pokud byste čekali, že Bělovi sousedé nesli přítomnost údajného mafiánského bosse, který se nebál použít násilí v žádné podobě, jakkoli nelibě, budete na omylu. Bydlení vedle Bělových si nemohou vynachválit.

Běla byl hodný?

"Byl hodný. Nebyly s ním žádné problémy, my jsme je rozhodně neměli," říká starší muž ze sousedství. "Jen když se u nich zatýkalo a přišlo komando, byli schovaní u nás na zahradě. Zrovna jsme měli zabijačku a museli jsme být schovaní v kůlně, než se zásah uskutečnil," vzpomíná na den, kdy k Bělovi vtrhlo policejní komando. Kromě množství zbraní tenkrát policisté našli i bombu se značným množstvím trhaviny.



Lidé, kteří v blízkosti Bělova domu bydleli, vzpomínají i na jeho rodinu. Nejvíce emocí vzbuzuje smrt Bělova mladšího syna Marcela, který v pouhých osmadvaceti letech podlehl drogové závislosti. "S Marcelem to je nejsmutnější, za jeho smrt je asi trochu odpovědný i jeho táta," dodává muž a je vidět, že Bělovi rozhodně nebyli svým sousedům lhostejní.



"My tenkrát vůbec nevěděli, kdo za ním jezdí," odpovídá na dotaz, jestli si třeba vybavuje časté návštěvy Františka Mrázka a dalších významných postav pražského podsvětí, a potvrzuje tak mnohokrát řečené. V divokých devadesátkách se totiž králové podsvětí rodili v extrémně krátké době a o jejich existenci měli ponětí jen lidé, kteří byli do jejich kšeftů zapojeni.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy