Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin na Ukrajinu vtrhne, ale pro Rusko to bude katastrofa, prohlásil Biden

  6:29aktualizováno  15:16
Od nástupu amerického prezidenta Joea Bidena uběhl už rok. U té příležitosti se vyjádřil k situaci na ukrajinsko-ruských hranicích. Invaze na Ukrajinu by pro Rusko znamenala katastrofu, vyvolala by masivní reakci a Moskva by za ni draze zaplatila. Šéf Bílého domu také předpověděl, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin podnikne nějaké kroky vůči svému sousedovi.
Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci (19. ledna 2022)

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci (19. ledna 2022) | foto: ČTK

Biden se domnívá, že Rusko se chystá k nějaké akci na Ukrajině. Zároveň si však nemyslí, že by už Putin učinil konečné rozhodnutí, píše agentura AP. Můj odhad je, že zasáhne, nechal se slyšet šéf Bílého domu.

„Něco musí udělat,“ dodal americký prezident na adresu šéfa Kremlu a s ohledem na možné další kroky Moskvy vůči Ukrajině.

Biden zároveň prohlásil, že Putin nestojí o plnohodnotnou válku. V případě, že Rusko Ukrajinu napadne, bude se podle něj zodpovídat. „Záleží na tom, co udělá. Jedna věc je, pokud to bude menší vpád a my se budeme dohadovat o tom, co dělat anebo nedělat. Ale pokud skutečně udělají to, co jsou schopni udělat se silami shromážděnými na hranicích, pokud dále napadnou Ukrajinu, bude to pro Rusko katastrofa,“ pronesl Biden.

Formulace „menší vpád“ vyvolala značnou kritiku. Podle republikánů Biden v podstatě Putinovi naznačil, že může v klidu překročil hranice.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Emily Horneová na Twitteru během tiskové konference objasnila, že Biden mluvil o rozdílu mezi „vojenskou a nevojenskou/polovojenskou/kybernetickou akcí Rusů“.  Prezident sám řekl, že překročením červené linie pro něj bude, pokud „ruské síly překročí hranici, zabijí ukrajinské bojovníky“.

Podle stanice CNN Bidenovo rozlišování mezi vpádem a invazí vyvolalo v Kyjevě šok. „To dává zelenou Putinovi, aby vstoupil na Ukrajinu podle své libosti,“ řekl jeden vysoce postavený ukrajinský činitel, který se účastní rozhovorů mezi USA o Ukrajinou o dění na hranicích, s tím, že od americké administrativy nikdy předtím neslyšel žádnou takovou nuanci.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová později uvedla, že jakákoliv agrese ze strany Rusů se setká s ostrou reakcí. „Prezident Biden se k ruskému prezidentovi vyjádřil jasně: Pokud se nějaké ruské vojenské síly přesunou přes ukrajinskou hranici, bude to obnovená invaze a setká se s rychlou, tvrdou a jednotnou reakcí Spojených států a našich spojenců,“ sdělila Psakiová.

„Prezident Biden také z dlouholeté zkušenosti ví, že Rusové mají rozsáhlou strategii agrese mimo vojenské akce, včetně kybernetických útoků a polovojenských taktik,“ uvedla mluvčí Bílého domu s tím, že takové činy ze strany Ruska by se setkaly s „rozhodnou, reciproční a jednotnou reakcí“.

Blíží se válka? Ukrajina obnovuje protiletecké bunkry. Hysterie, tvrdí Moskva

„Všechna tato vyjádření mohou přispět k destabilizaci situace,“ citovala dnes agentura TASS mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Podle něj by mohla naopak povzbudit ukrajinské vedení k silovému řešení konfliktu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová řekla, že prohlášení Západu o přípravách Ruska na invazi na Ukrajinu představují zástěrku pro vlastní provokace.

Americký prezident nicméně pronesl vstřícná slova v případě dvou požadavků Moskvy, konkrétně v otázce možného vstupu Ukrajiny do NATO a rozmístění strategických zbraní Západem na ukrajinském území, upozornila agentura AFP.

V první záležitosti Biden prohlásil, že je nepravděpodobné, aby se Ukrajina v blízké budoucnosti stala členem aliance, byť ta v zásadě nezavírá dveře. V případě strategických zbraní lze podle něj najít řešení.

Německá páka na Rusko

Washington připravil široký balík sankcí a dalších ekonomických postihů, které by v případě invaze na Rusko uvalil, poznamenala agentura Reuters. Americký prezident naznačil, že v případě invaze by omezil přístup Ruska do mezinárodního bankovního systému.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že  Evropská unie je připravena tvrdě reagovat na případný ruský útok proti Ukrajině. Podle ní v takovém případě unie uvalí na Moskvu masivní hospodářské a finanční sankce.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek po jednání s šéfkou německé diplomacie Annalenou Baerbockovou zdůraznil, že západní země v nynější krizi vystupují jednotně, což je klíčové, protože Rusko se o takovou jednotu opřít nemůže. Uvedl rovněž, že Německo má na Rusko páku v podobě zatím nezprovozněného ale dokončeného plynovodu Nord Stream 2. Vůči plynovodu má Washington dlouhodobé výhrady, obává se, že Berlín se jím otevírá vlivu Moskvy. 

USA pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc. Podle Blinkena hrozí z Ruska brzy útok

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že pobaltským zemím povolilo dodat Ukrajině některé zbraně vyrobené ve Spojených státech. Pokud bude Ukrajina napadena Ruskem, Washington poskytne Kyjevu další armádní vybavení, informovala dnes agentura Reuters. Proti dodávkám západních zbraní na Ukrajinu se ostře staví Moskva.

Z Washingtonu v posledních dnech zaznělo, že Rusko by mohlo zahájit útok kdykoliv. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, popírá, že by chystalo útok.

Moskva zároveň po Západu požaduje závazné záruky, mezi něž patří mimo jiné požadavek, aby se NATO zavázalo nerozšiřovat směrem na východ. Washington a jeho spojenci je odmítli.

23. prosince 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...