Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Farského nahradí ředitelka divadla v Liberci. Chválit jeho odchod je blbost, udělal to po nátlaku, říká Šlachta

Farského nahradí ve Sněmovně nynější ředitelka libereckého divadla Jarmila Levko foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ředitelka divadla F. X. Šaldy v Liberci Jarmila Levko potvrdila, že převezme poslanecký mandát po Janu Farském ze STAN. Ten se ho vzdal kvůli půlroční studijní stáži na univerzitě v USA poté, co ho k tomu po kritice od premiéra Petra Fialy vyzvalo jeho vlastní hnutí. Politici vládní koalice rozhodnutí hodnotí jako správné.
  9:50

Místo Farského nastoupí do Sněmovny současná ředitelka divadla F. X. Šaldy v Liberci Jarmila Levko. „Jsem připravená mandát převzít. Ředitelkou divadla určitě nezůstanu,“ sdělila MF DNES a iDNES.cz Levko.

„Myslím si, že pokud chce člověk svou práci dělat na sto procent, nemůže vykonávat dvě takto náročná povolání. Neznamená to, ale opustím divadlo ze dne na den, záleží mi na jeho budoucnosti. Budu potřebovat nějaký čas, než odevzdám funkci,“ dodala členka STAN, která je šéfkou divadla  posledních sedm let.

Farský se jednou může vrátit, říkají politici

„Byly asi dvě možnosti. Buď zůstat tady, nebo být v USA a vzdát se mandátu, což Jan Farský udělal,“ komentoval rozhodnutí politika Starostů a nezávislých premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„Díky Janu Farskému za rozhodnutí, které nebylo pro něj jednoduché, byť jsem spíše doufal, že se rozhodne stáž ukončit a věnovat se naplno práci poslance. Pro sněmovnu je jeho odchod ze sněmovny v tomto období ztrátou dobrého poslance. Doufám, že z politiky neodchází trvale,“ uvedl šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Můžeme se bavit o tom, jestli měl Honza Farský své stipendium přiznat před volbami a když nepřiznal, jestli se neměl poslaneckého mandátu vzdát ihned po oznámení, že stipendium využije. Zároveň však po “nikdy neodstoupím, nikdy” je tady člověk, kterému nejde jen o sebe. Změna,“ ocenila Farského šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Farskému poděkoval hejtman Libereckého kraje za STAN Martin Půta. „Vážím si rozhodnutí Jana Farského, dobrého politika a jednoho z nejpracovitějších poslanců. Za vzniklou situaci není zodpovědný jen on, neodhadli jsme ji všichni ve vedení STAN. Děkuji Honzovi za spolupráci a věřím, že se do vrcholné politiky zase vrátí. Pokud o to bude stát,“ napsal na Twitteru Půta.

Chválit ho je blbost, míní Šlachta

Odlišně to vidí šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta. Farský totiž  rezignoval až když premiér Petr Fiala popřel, že mu doporučoval, aby odletěl do Oregonu na studijní stáž a zároveň si nechal poslanecký mandát. „Chválit teď Jana Farského, že se vzdal mandátu, je blbost. Udělal to po nátlaku a proto, aby měl od lidí pokoj, ne proto, že by si uvědomil, jak arogantní jeho chování k voličům bylo,“ uvedl Šlachta.

„Dlouhé lavírování“ poslance Farského kritizoval například i šéf SPD Tomio Okamura.

Autoři: ,