Hlavní obsah

Zázrak se nekoná, Samková zůstane doma. Zahojím se a vrátím, slíbila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to boj nerovný s časem, pokus o malý lékařský zázrak. Snowboardkrosařka Eva Samková se spolu s lékaři maximálně snažila urychlit rekonvalescenci po zlomeninách obou kotníků, ale nyní je jasné, že na hrách v Pekingu se zlatá medailistka ze Soči na start nepostaví.

Foto: Instagram @eva_samkova

Eva Samková na olympiádě startovat nebude.

Článek
Fotogalerie

Prosincový osudný pád v cíli závodu smíšených dvojic na Světovém poháru v Montafonu měl hrozivé následky. Samková hned v Rakousku podstoupila operaci a sešroubování kotníků, v Česku se jí ujaly lékařské špičky a probíhala takřka šestitýdenní rehabilitace, během níž nazula snowboardové boty a zkoušela jezdit i na rotopedu. „Ale její stav se neslučoval s ježděním v trati a nechceme Evce ubližovat," měl jasno reprezentační kouč Marek Jelínek a děkoval za péči lékařskému týmu.

„Eva i všichni kolem ní se maximálně snažili, aby mohla závodit. Její zranění jsou však rozsáhlá," popisoval Jiří Dostal z Centra pohybové medicíny.

„A jakékoli jiné rozhodnutí by znamenalo riziko nejen pro sportovní kariéru, ale i pro civilní život," přidal další člen konzilia profesor Pavel Kolář, a tak Samková nemusela nad nelehkým verdiktem váhat.

„Rozhodnutí nejet do Pekingu bylo těžké, ale správné. Teď se soustředím na to, abych se uzdravila a fungovala dál," líčila Samková, která po zlatě v Soči slavila před čtyřmi lety v Pchjongčchangu bronz. „Říkala jsem, že olympiáda není nejdůležitější věc na světě, a teď můžu dokázat, že to tak cítím," říkala zklamaně, ale odhodlaně.

Závodit už v sezoně nebude

„Zahojím se a vrátím zpátky," slíbila. „Na začátku sezony se mi jezdilo dobře," připomněla osmadvacetiletá snowboardistka, která olympijskou generálku v Číně v rámci Světového poháru vyhrála.

Rehabilitace Samkové bude pokračovat s cílem postavit se na prkno v závěru zimy. „Závodů se určitě účastnit nebude, jízda na sjezdovce nebo v lehké snowboardkrosové trati by se ale dala na jaře stihnout," očekává reprezentační trenér Marek Jelínek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Samková bude i na dálku během her v Pekingu kandidovat do Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru, i když na trati bude chybět.

„Evka je navíc i skvělý parťák, který perfektně tmelí tým. Její přítomnost na olympiádě pomáhala motivovat i ostatní sportovce," zalitoval absence jedné z největších českých zimních hvězd předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „A jak říkal Evin trenér, právě začala příprava na olympijské hry v Cortině a Miláně," s úsměvem vyhlížel hry v roce 2026.

V Pekingu se ve snowboardkrosovém závodě představí Jan Kubičík a Vendula Hopjaková, kteří společně pojedou i premiérový závod týmů pod pěti kruhy. „Na parťáky jsem už teď pyšná, držím jim palce, stejně jako všem ostatním českým sportovcům," vzkázala Samková.

Reklama

Související témata: