Hlavní obsah

EU se zastala českých pracovníků v Rakousku

Brusel/Vídeň
Aktualizováno

Rakouské omezování výše přídavků na děti žijící v cizině, které se týká mimo jiné téměř deseti tisíc českých rodin, porušuje právo Evropské unie. K tomuto závěru ve čtvrtek dospěl generální advokát Soudního dvora EU. Podle něj by proto soudci měli vyhovět žalobě Evropské komise a nařídit Vídni zrušení této kontroverzní úpravy zavedené před třemi lety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cizinci pracující v Rakousku mají podle soudního poradce unijními předpisy zaručena stejná práva jako Rakušané. Pro soud není jeho stanovisko závazné, ve většině případů k němu však přihlíží. Konečný verdikt by měl padnout během několika měsíců.

Rakouský zákon připravil tisíce českých rodin o peníze. Zastavit ho může soud EU

Evropa

Zákon, který mimo jiné dopadl na téměř 10 tisíc českých rodin, vešel v Rakousku v platnost 1. ledna 2019. Na jeho základě sebrala vláda přídavky na děti zahraničním pracovníkům, kteří do země za prací jen dojíždějí, v zemi platí daně, ale nežijí v ní.

V kauze se angažovala také česká europoslankyně Martina Dlabajová (za ANO), která se kvůli tomu obrátila i na Evropskou komisi.  Je to také skvělá zpráva pro české pendlery, kteří za prací dojíždějí a své rodiny nechávají doma. Přídavky těmto rodinám poklesly kvůli opatření Rakouska až o 40 procent,” komentovala verdikt pro Novinky Dlabajová.

Řízení se táhne od roku 2019

Už lednu roku 2019 zahájila Evropská komise s Rakouskem řízení o nesplnění povinnosti. EK uvedla, že zákon odvozující výši rodinných dávek a slev na dani na dítě od výše životních nákladů ve členském státě je diskriminační. Rakousko poté u EK snížení dávek neobhájilo a bylo vyzváno k nápravě. K žádným změnám ale od té doby nedošlo.

Tehdejší kancléř Sebastian Kurz k němu uvedl: „Chceme ukončit nesmyslný model, v jehož rámci vyplácíme rakouskou podporu dětem, které u nás nikdy nežily.“

Podle rakouské vlády není důvod, aby cizinci dostávali na děti stejné přídavky jako Rakušané, protože žijí v jiných cenových relacích a životní úrovni. V závislosti na věku dítěte jsou přídavky pro Rakušany od 114 do 165 eur měsíčně (2866 až 4148 korun).

Českou rodinu nechali Rakušané na holičkách

Domácí

Na základě informací českého ministerstva zahraničních věcí se přídavky na děti rodinám Čechů, kteří pracují v Rakousku, snížily o téměř 40 procent (tedy na 1146 až 1659 korun).

V Česku mají nárok na přídavek na dítě domácnosti s příjmem do 3,4násobku životního minima. Základní výměra přídavku na dítě se liší podle věku: děti do šesti let mají nárok na 630 korun, od šesti do patnácti let na 770 korun a na nezaopatřeného potomka mezi 15 až 26 lety činí příspěvek 880 korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám