David McCabe přišel řídit Ikeu v Česku, na Slovensku a v Maďarsku v září loňského roku, jen pár měsíců poté, co se mohl český maloobchod po půlročním lockdownu znovu nadechnout. Nový šéf se musí vypořádat nejen s nedostatkem zboží, ale také s rostoucími cenami surovin nebo výpadky v dopravě, které vedly k tomu, že populární nábytkářský řetězec v Česku zdražuje. V rozhovoru pro HN McCabe říká, že to nejhorší už má trh za sebou. „Každý týden je to lepší a jsem velmi optimistický, že to takto bude pokračovat,“ míní.

HN: Zákazníci Ikey, kteří se snaží nakoupit ve vašich obchodních domech nebo na e-shopu, jsou v poslední době zklamaní. Stovky různých produktů nemáte na skladech, a když konečně přijdou, tak jsou dražší než předtím. Co byste jim řekl?

Řekl bych jim, že by se nejdříve měli spojit s některým z našich spolupracovníků. Máme mezi námi velké množství expertů na vybavení domácností a často jsme schopní najít jiné řešení, pokud víme, co zákazník potřebuje nebo čeho chce dosáhnout. Takže pokud to zboží, které chce, není dostupné, jsme schopni najít alternativu. Dokonce jsem slyšel takové příběhy, kdy zákazníci byli naopak šťastnější, protože ta alternativa byla mnohem lepší než to, co původně chtěli.

HN: Ale když se podíváte na vaši stránku na sociálních sítích nebo se pobavíte s někým, kdo v Ikee nedávno nakupoval, lidé jsou docela naštvaní.

Ano, rozumím tomu. Je známo, že z Ikey si můžete zboží ihned odvézt, takže když najednou není dostupné, tak to samozřejmě chceme změnit. 

HN: Proč vám zboží chybí?

Je to ze dvou důvodů. Tím prvním je to, že pandemie koronaviru výrazně zvedla zájem lidí o zvelebování svých domácností nebo kvůli tomu, že jsou častěji doma, potřebují vylepšit svůj domov. To má za důsledek, že se výrazně zvýšila poptávka po našem zboží. Takže na jednu stranu jsme velmi rádi, že si nás lidé vyberou, když chtějí investovat do svých domovů, a moc si toho vážíme. 

Na druhou stranu pandemie covidu výrazně ovlivnila dodavatelský řetězec a Ikeu to také postihlo. Dotklo se to dodávek surovin, výroby i dopravy zboží, především lodní dopravy. Celou tu dobu se opravdu snažíme, abychom zajistili zboží, které naši zákazníci nejvíce potřebují nebo je nejprodávanější nebo je relevantní v různých sezónách v roce. Bohužel ale některé zboží není dostupné.

Nicméně musím říct, že už vidím různé signály a indicie zlepšení, a osobně se domnívám, že to nejhorší už máme za sebou. Každý týden je to lepší a jsem velmi optimistický, že to takto bude pokračovat.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se