Nájezdový čaroděj, velebí v NHL českého brankáře. Ještě nikdo ho nepřekonal

jzp jzp
20. 1. 2022 18:56
Brankář Pavel Francouz po smolném období zcela bez hokeje pomalu, ale jistě vylézá ze stínu. Pomáhá mu i "superschopnost" - v zámořské NHL ještě neinkasoval z nájezdu.
Pavel Francouz v dresu Colorada
Pavel Francouz v dresu Colorada | Foto: Reuters

Čím více hraje, tím lépe chytá. Tak o Francouzovi hovořil trenér Colorada Jared Bednar poté, co český gólman 34 zákroky a čistým kontem zařídil mužstvu středeční vítězství 2:0 v Anaheimu.

V rozjeté základní části nastoupil už do šesti zápasů. Pětkrát vyhrál a procentuální úspěšnost zákroků vytáhl na 92,2.

Zdá se, že je definitivně zpět. V minulém ročníku kvůli zdravotním problémům, hlavně operaci kyčlí, nechytal vůbec. Smůlu měl i v aktuální sezoně. Hned v přípravě si vymkl kotník a uzdravoval se několik týdnů.

Do ostrého zápasu nastoupil až v prosinci. Nejdřív se rozchytával na farmě, pak konečně přičichl k NHL, kde od ledna chytá pravidelně. O práci se dělí s Kanaďanem Darcym Kuemperem. A jak říká Bednar - čím více hraje, tím lépe chytá.

Obzvlášť jedna disciplína mu vychází - nájezdy. Na přelomu týdne v nich pokořil Arizonu i Minnesotu. Bránu uchránil před všemi šesti střelci a Coloradu přihrál extra body.

Takto Pavel Francouz v týdnu zvládl nájezdy proti Minnesotě. | Video: Youtube.com

"Nevím, čím to je, že Frankiemu nájezdy tak jdou," řekl benjamínek týmu Alex Newhook. "Kdykoliv je procvičujeme v tréninku, strašně těžko se mu dává gól."

Francouzovou výhodou může být, že drží lapačku v pravé ruce. Jako jeden z pouhých sedmi brankářů v NHL (patří mezi ně i Karel Vejmelka). Zbytek maskovaných mužů, tedy 93 procent, třímá v pravé ruce vyrážečku a hokejku. "Něco na tom bude," domnívá se Newhook. "Když má gólman lapačku v pravé, musíte o nájezdu přemýšlet jinak."

Podle trenéra Bednara Francouz těží z celkového přístupu: "Je hodně trpělivý a zároveň výbušný. Nespustí oči z puku a působí opravdu sebevědomě."

Brankářovu trpělivost vyzdvihl také Nathan MacKinnon, jeden z nejlepších hokejistů světa s výjimečně rychlýma rukama.

Francouz na kompliment od hokejové celebrity zareagoval po svém. "Většinou jsem tři kroky za jeho rukama, takže i když jsem pozadu, stojím nakonec na správném místě," vtipkoval.

Nikdo mu přitom neodpáře, že v NHL dosud vyhrál všechny tři nájezdové rozstřely. Čelil devíti střelcům a ani jednou neinkasoval. Peter Baugh, píšící pro The Athletic, 31letého Čecha označil za "nájezdového čaroděje".

Gól z nájezdu v NHL zatím nedostali ani další Češi Lukáš Dostál a Dan Vladař, ale těm stačily jen dva zákroky. Francouz odolává podstatně déle.

Stoprocentní úspěšnost je pochopitelně neudržitelná. Z dlouhodobé perspektivy platí, že největší nájezdoví specialisté v průměru zastaví alespoň sedm z deseti střelců. Z vysloužilých brankářů se to dařilo Henriku Lundqvistovi nebo Timu Thomasovi. Mezi aktivními gólmany exceluje Semjon Varlamov či Marc-André Fleury. Z Čechů vyniká Petr Mrázek, který pochytal 75 z 98 nájezdů, což dělá parádní úspěšnost 76,5 procenta.

Že Francouz dokáže tváří v tvář jednomu střelci zářit podobně jako výše jmenovaní, už čeští fanoušci vědí.

Na velkých mezinárodních akcích za české áčko čelil dohromady 18 nájezdům a inkasoval jedinkrát. Nejvíc uhranul na olympiádě v Pchjongčchangu 2018, kde v klíčovém čtvrtfinále proti Spojeným státům uchránil bránu před všemi pěti americkými exekutory.

 

Právě se děje

Další zprávy