Hlavní obsah

Pomsta za Djokoviče? Srbská vláda odebrala australské firmě licence na těžbu lithia

Bělehrad

Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters oznámila srbská premiérka Ana Brnabičová. Mezi Srbskem a Austrálií panuje napětí kvůli nedávnému odebrání víz tenistovi Novaku Djokovičovi ze strany australské vlády, čímž mu znemožnila obhajovat titul ve dvouhře na probíhajícím turnaji Australian Open.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Těžaři firmy Rio Tinto

Článek

Vláda se podle Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi.

„Splnili jsme všechny požadavky demonstrantů a s Rio Tintem v Srbsku skončili,” uvedla Brnabičová ve státní televizi RTS. Podle ní společnost Rio Tinto „neposkytla dostatečné informace ani místní komunitě, ani vládě” o dopadu projektu.

Rio Tinto začátkem tohoto týdne posunulo časový plán první těžby lithia v projektu v hodnotě 2,4 miliardy dolarů (51,3 miliardy korun) poblíž města Loznica o jeden rok na rok 2027.

Pohledem Thomase Kulidakise: Djokovič, vakcíny a hon na čarodějnice

Komentáře

Britsko-australská firma to zdůvodnila zpožděním klíčových schvalovacích procesů. Ke čtvrtečnímu rozhodnutí vlády se společnost zatím nevyjádřila.

Rio Tinto během své 150 let dlouhé historie čelilo obviněním, že se na místech těžby dopouští korupce, ničení životního prostředí a porušování lidských práv, napsala agentura AP.

Lithium, které se používá v bateriích pro auta s pohonem na elektřinu, je pokládáno za kov budoucnosti vzhledem k tomu, že svět přechází na obnovitelné zdroje energie.

Tisíce lidí loni v obavě, že by těžba nenávratně znečistila pitnou vodu v oblasti Jadar na západě země, opakovaně na protest proti vládní podpoře projektu blokovaly silnice.

„Jsem zklamaný.“ Djokovič nebude obhajovat titul a musí opustit Austrálii

Zahraniční

Protestující požadovali, aby Rio Tinto zemi opustilo a už dříve přiměli místní zastupitelstvo zrušit plán na přidělení pozemků pro zamýšlený lithiový důl.

Djokovič demonstranty podpořil

Samotný Djokovič vyjádřil už v prosinci podporu demonstrantům proti těžení Rio Tinta v Srbsku.

Srbský tenista opustil v neděli Austrálii poté, co tamní soud rozhodl o tom, že Djokovič nebude moci zůstat po zásahu australského ministra pro imigraci Alexe Hawka v zemi a nebudou mu obnovena víza. Hrozí mu tak tříletý zákaz cestovat do Austrálie.

Rozhodnutí Austrálie v Srbsku vyvolalo velké pobouření. Srbský prezident Aleksandar Vučič dokonce hovořil o honu na čarodějnice. „Řekl jsem Novakovi, že už se nemůžu dočkat, až se vrátí do své země, kde je vždy vítán,” uvedl Vučič v neděli po vynesení definitivního verdiktu.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Novak Djoković na letišti v Melbourne

Reklama

Výběr článků

Načítám