Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Co to tady máme za prsíčka? Zdrcující zpověď třetí oběti Pavla Trávníčka

Pavel Trávníček čelí obvinění ze sexuálního z sexuálního zneužití.
Zdroj: herminapress
+ Další fotografie
Kauza

Již třetí žena se odhodlala promluvit o sexuálním obtěžování, kterého se vůči ní měl před lety dopustit herec Pavel Trávníček. I paní Petru, jejíž zpověď přinesly Seznam Zprávy, nalákal do své šatny, kde ji následně měl začít osahávat. Tehdy teprve patnáctileté dívce se podle jejích slov podařilo utéct jen díky náhodě. O popisovaných praktikách Pavla Trávníčka jako první informovala redakce eXtra.cz. 

"Co to tady máme za prsíčka?" To je věta, kterou paní Petra snad nikdy nedostane ze své hlavy. Právě tuhle větu totiž ve svých patnácti letech slyšela z úst Pavla Trávníčka v jeho šatně v Barrandovských ateliérech po natáčení tehdy oblíbené pěvecké show DO-RE-MI. Právě tam ji měl nalákat pod záminkou, že jí cosi ukáže. Zpověď dnes dospělé ženy, která je v řadě již třetí ženou, která ohavné chování Pavla Trávníčka popisuje, přinesly Seznam Zprávy.

„Když mi bylo 15, účastnila jsem se soutěže DO-RE-MI. Po natáčení mi pan Trávníček řekl, že mi chce něco ukázat. Ptal se mě, kolik mi je let. Jako hrdá puberťačka jsem mu řekla, že mi bude za měsíc šestnáct, že jsem jako už velká,“ vzpomíná paní Petra, která si podle svých slov vůbec neuvědomovala, že by k něčemu podobnému mohlo dojít.

Zatáhl ji do šatny

Její popis událostí se ale nápadně podobá slovům dvou žen, jejichž zpověď v předešlých článcích přinesli reportéři eXtra.cz

„On mi řekl: ‚Pojďte se mnou, já vám něco ukážu. A zatáhl mě do své šatny, zavřel dveře. Byla tam tma, nevím, jestli zhasnul, nebo jenom nerozsvítil, když jsme přišli. A začal mě osahávat,“ citují slova paní Petry Seznam Zprávy, která stejně jako paní Věra promluvila po dvaceti letech. A rozhodla se tak poté, co si právě na eXtra.cz přečetla její zpověď. Byla jí totiž povědomá.

Chtěl vidět prsíčka

„Když jsem četla, jaké věci té Věře říkal, jestli jí už rostou chloupky nebo co, vybavilo se mi, jak mi řekl ‚Co to tady máme za prsíčka?‘ nebo něco takového naprosto slizkého. V tu chvíli ale někdo zaklepal a vešla kostymérka. Chtěla po něm sako z natáčení, asi aby ho uklidila. Já jsem v tu chvíli řekla: ‚Promiňte, to bude asi nějaký omyl‘, a utekla jsem. Běžela jsem pryč. Měla jsem vysoké podpatky kvůli té soutěži. Pamatuju si, jak jsem klopýtala po chodbě,“ dodala Petra, která si je vědomá, že ji od traumatizujícího prožitku zachránila neznámá kostymérka, jež byla ve správnou dobu na správném místě.

Tehdy jí bylo totiž pouhých patnáct let, byla v deváté třídě základní školy a nenapadlo ji, co jí chce princ z Popelky doopravdy ukázat.

Psycholožka: Ženy jsou zmrazené šokem

Pro psychoterapeutku Janu Koutníkovou je příběh prezentovaný paní M. uvěřitelný. Je podle ní bohužel běžné, že napadené ženy nejsou schopny adekvátní reakce.

Ta paní opravdu přesně popisuje jeden z méně známých fenoménů obrany ve chvíli, kdy jsme silně ohroženi. Běžně známe dva - boj a útěk. Ten třetí, neméně důležitý, je tzv. zamrznutí. Než se o něm rozepíšu, je potřeba dodat, že tyto reakce na silně ohrožující situace nastupují zcela automaticky, řídí je vývojově staré "zvířecí" části mozku a neovládáme je vůlí (pokud nemáme speciální výcvik). Máme je tedy společné s ostatními zvířaty. Zpátky k zamrznutí.

Pokud je situace taková, že útěk z různých důvodů náš mozek vyhodnotí jako nemožný (tady byly zamčené dveře, ale může se stát, že mohou být i odemčené a stejně mozek vyhodnotí únik jako nereálný) a také protivník, predátor je příliš silný, takže ani boj v tu chvíli není tou spuštěnou obrannou variantou, pak tělo zamrzne.

V tu chvíli se v těle odehrávají zajímavé změny - začnou se ještě více vylučovat hormony, které způsobují, že oběť téměř necítí bolest. Také dochází k disociaci, kdy oběť v podstatě vystoupí ze svého těla, aby nevnímala, že se jí samotné tohle děje - je to celé ochrana před prožíváním útrap ve chvíli, kdy je usmrcována - bráno do krajnosti, nebo zneužívána - v tomto případě. V tu chvíli se v zamrznutí oběť podvoluje útočníkovi, je totiž šance, že si jí ve chvíli zamrznutí přestane všímat (tohle je dobře vidět ve zvířecí říši, kdy antilopa zmrzne, neutíká - pokud lvice chce lovit, je plná adrenalinu, může ji antilopa přestat zajímat - bude hledat takovou, která utíká a zamrznutá si zachrání život. Pokud se ale lvice rozhodne zamrzlou antilopu sežrat, tak ta nebude tolik cítit bolest i to, že se to děje jí).

Zamrznutí je z pohledu traumatizace oběti tou horší variantou - oběti si to více vyčítají - proč jsem neutekl/a... měl/a jsem ho praštit... a prožívají pocit viny. Je zde i strach - co když zase zamrznu? To zase oslabuje sebedůvěru. Je velmi důležité pochopit, že obrana před útokem může spočívat i v zamrznutí - tedy i jakési spolupráci/pasivitě, a že se to děje zcela automaticky a skutečně to slouží k přežití. Doporučuji takovým obětem vyhledat odbornou pomoc.

Nezmohla se na nic

I ona podle svých slov prožila zamrznutí. Nemohla mluvit, nezmohla se na nic. Doslova ztuhla a jen se nechala bezbranně osahávat Pavlem Trávníčkem. Po přečtení zpovědi dvou žen, které přinesla redakce eXtra.cz, si uvědomila, že nebýt příchodu kostymérky, i její příběh mohl skončit podobně. Dodnes si ale myslela, že šlo jen o ojedinělý případ.

„Dnes už jsem dospělá, vyspělá žena. A vím, že jsem nic špatně neudělala. Nemohla jsem se dívat na pohádky s Trávníčkem, ale je to 20 let. Jsem v pořádku, jenom si říkám: ‚Je to prase‘ a říkám to na potkání. Vůbec mě ale nenapadlo, že to dělal i jiným a že to vlastně bylo mnohem horší,“ říká žena, podle které by se měly ozvat všechny oběti Pavla Trávníčka. Je totiž skálopevně přesvědčena, že jich bude mnohem víc.

Paní Petra je tak v řadě třetí ženou, která obvinila Pavla Trávníčka ze sexuálního obtěžování. Jako první se odhodlala paní Věra, jejíž zpověď jsme přinesli počátkem ledna letošního roku. Pavel Trávníček následně prostřednictvím svého právního zástupce zaslal do médií prohlášení, že se proti těmto nehorázným a bezprecedentním útokům na svou osobu bude tvrdě bránit. Následně se redakci eXtra.cz ozvala paní M., kterou měl Pavel Trávníček v roce 2004 během natáčení DO-RE-MI donutit k orálnímu sexu. I ona si roky myslela, že je jediná.

Pokud jste se stali obětí sexuálního násilí a nevíte, co a jak dělat, zavolejte na nově zavedenou informační linku. Poradenství a podporu poskytuje zatím čtyři hodiny týdně, a to vždy v úterý od 17:00 do 19:00 a ve čtvrtek od 19:00 do 21:00. Linka má číslo 777 012 555.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy